Tusentals lediga restaurangjobb i Sverige

Av:  TT

Restaurangbranschen skriker efter personal just nu. Arkivbild.
Restaurangbranschen skriker efter personal just nu. Arkivbild.

Just nu finns det tusentals lediga jobb inom restaurangbranschen och många företag konkurrerar om samma personal, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det råder stor brist på personal som kan jobba på restauranger i Sverige. Arbetsförmedlingen hade i april omkring 6 000 lediga jobb inom branschen.

– Det finns en kortsiktig brist nu när det är många företag som letar personal samtidigt, då konkurrerar de med varandra om samma personal. Den bristen kommer att avta i takt med att fler företag lyckas med sina rekryteringar. Men sedan finns det också en långsiktig brist som kvarstår, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till Ekot.

För att lösa bristen på lång sikt måste det satsa mer på utbildningar inom branschen, anser han.

Salvatore Scappini, konsult inom restaurangbranschen, är inne på samma linje och säger till radion att staten, krögare och restaurangskolor måste samarbeta för att kunna höja arbetarens status.

– Oavsett om det är en kock, servitör eller hovmästare, så måste man gå ihop och höja deras löner, ge dem en långvarighet i deras arbetsliv, säger han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu