Kan bli aktuellt med återbetalning av tv-avgift

Högsta förvaltningsdomstolen säger att personer kan få pengar tillbaka om de betalat tv-avgift för en dator.

Radiotjänst sa först nej men ska nu utreda om man ska betala tillbaka pengar.

– Vi återkommer med närmare besked inom några arbetsdagar, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt.

Det var en enig Högsta förvaltningsdomstol som fattade beslut om att man inte ska behöva betala radio- och tv-avgift om man har en dator med internetuppkoppling. Erik Nymansson är ett av fem justitieråd som har skrivit domen. 

– I lagstiftningen så står det att en teknisk utrustning ska vara avsedd för att ta emot tv-utsändningar och vi anser till skillnad från Radiotjänst inte att dator är avsedd för detta. Sen går vi också in på huruvida en webbsändning tas emot med eller utan särskild begäran och här anser vi att om man aktiverar en länk och tittar på en tv-sändning så sker utsändningen med särskild begäran. Det skiljer oss också från Radiotjänsts tolkning av lagen.

Kan ändras

Nicklas Nygren, 28, var den som överklagade målet till Högsta förvaltningsdomstolen. Han får tillbaka de pengar han betalat i tv-licens för sin dator, runt 3000 kronor. Radiotjänst gick först ut med att ingen annan som betalt tv-licens för en dator, surfplatta eller mobiltelefon kommer att få tillbaka pengar. Men den tolkningen av domen kan ändras, enligt Radiotjänst kommunikationschef Johan Gernandt.

– Vi tittar djupare på frågan. Vår chefsjurist ska prata med Högsta förvaltningsdomstolen. Vi återkommer med besked inom några arbetsdagar, säger han.

På er sajt skriver ni att gamla avgifter ”ej återbetalas”?

– Det är en hård formulering som vi ska ändra så snart som möjligt.

Men det råder viss förvirring på Radiotjänst kring vad som ska ske.

Tidigare i dag sade Radiotjänsts vd:n Carl-Gustav Johansson att de inte självmant tänker betala tillbaka pengar till de som betalat tv-avgift för dator eller surfplatta.

– Vi anser ju att vi har gjort rätt fram till i dag. Denna dom förändrar praxis och gäller framåt i tid. Vi kan inte utläsa av domen att det skulle vara någon retroaktivitet i detta.

Kan bli nya besked

TT: Men om alla berörda driver sitt ärende kommer de ju att få rätt i domstol?

– Vi ska titta på det här en runda till, men detta är den ursprungliga tolkning vi gjort. Domen är framåtsyftande. Men vi jobbar med frågan och kommer att komma till ett ställningstagande.

Carl-Gustav Johansson framhåller också att man kommer att kontakta domstolen och fråga vad som är tänkt, så det är inte omöjligt att det blir nya besked i frågan om retroaktiv betalning.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN