Börsvärlden håller andan

Världens ledare har under helgen jobbat för fullt för att enas om lösningar för börskrisen. 

Ministrar från G20-länderna samlades i telefonmöte och ECB diskuterade köp av statsobligationer.

Marknaderna väntar spänt på politiska besked.

– Det som sägs på mötena har stor inverkan på hur det kommer att se ut framöver, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. 

När börserna öppnar på måndagsmorgonen är det många som håller andan. Förra veckan var svart för börsen då det globala börsvärdet minskade med sammanlagt 2,5 biljoner dollar, enligt TT.  Nu måste politiker och beslutsfattare visa att de kan enas om hur problemen ska lösas.

Ministrar höll telefonkonferens

Skuldkrisen i eurozonen och Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg  var i fokus när G20-länderna hade telefonkonferens på söndagsmorgonen. Sydkoreas biträdande finansminister Choi Jong-Ku bekräftade att mötet ägt rum men ville inte lämna några mer specifika detaljer om vad som sagts, uppger Reuters.

Klockan sex på söndagskvällen höll Europeiska centralbanken (ECB) telefonkonferens om eventuella köp av statsobligationer från Spanien och Italien. ECB:s råd är splittrade i frågan, skriver TT-Reuters.

Och på måndagsmorgonen är det dags för G7-ländernas finansministrar att hålla telefonmöte. Enligt nyhetsbyrån Kyodo news kommer det troligen att ske innan Asiens börser öppnar.

"Avvaktande läge"

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att det som sägs på mötena är av stor vikt för hur börsmarknaden kommer att se ut framöver.

– Vi är i ett avvaktande läge av vad som ska komma ut i de här mötena. Det är så mycket frågetecken kring både konjunktur och räntor och finansiella problem. Det finns förhoppningar om att det ska komma någon form av klarhet från politiker i de här olika grupperna. Man vill att det ska komma med något konkret, säger han.

Samtidigt tror Robert Bergqvist inte på att några avgörande framsteg är inom räckhåll.

– Det vi kan hoppas på är små, små framsteg som kan bidra till en viss stabilitet. Men det här är problemrötter som går djupt och det tar tid att lösa. Vi måste nog vara inställda på att det är en osäker värld, säger han.

Unik situation

Den ekonomiska situation som vi nu befinner oss i är unik på flera sätt. Delvis beror osäkerheten nu på att valutaunionen, där 17 europeiska länder är sammankopplade med en styrränta, en valuta och en centralbank, är relativt ny. En mängd beslutsfattare måste nu enas om hur börskriserna ska lösas.

– Man vet inte vad som händer när flera länder får problem, om valutaunionen kan klara av det här. Normalt när sådant här händer är det kopplat till enskilda länder och då kan det gå ganska bra för länder runt omkring, nu är vi många som sitter i samma problembåt, säger Robert Bergqvist.

Västvärlden är de som drabbas hårdast av börskrisen och många bedömare menar att det är eurozonen som drabbas allra hårdast med sina enorma och växande statsskulder. Men Europas skuldberg och nedvärderingen av USA:s kreditbetyg påverkar även omvärlden. På söndagen gick börsen i Dubai ner och den israeliska börsen i Tel Aviv tvingades stänga under en halvtimme efter att ha rasat 6 procent.

–I vissa börser har man lagt in ett sådant säkerhetslås för att man ser det som att psykologin tar över efter ett visst procentfall. Då fryser man ett tag för att man ska samla sig lite, säger Robert Bergqvist.

Händelserna i Dubai och Israel har dock liten inverkan på västvärldens börsmarknad eftersom det är relativt små börser menar Robert Bergqvist. Därför är det också tidigt att säga hur det kommer att se ut när Stockholmsbörsen öppnar på måndagen. Först när Asiens börser öppnar i natt kommer de första indikationerna på hur marknaden påverkats av sänkningen av kreditvärdet i USA och av de eventuella beslut som tagits under helgens möten.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN