Så väljer du rätt surfabonnemang

avMikael Stengård

"Två parametrar är avgörande för ditt val"

Foto: Colourbox

Användandet av surfplattor och smartphones har exploderat.

Det gör att alla mobilabonnemang i dag innehåller en surfpott.

Men som konsument kan det vara svårt att veta vad man ska välja.

Här är guiden som hjälper dig att hitta rätt.

Bara det senaste året har användandet av så kallade smartphones och surfplattor ökat lavinartat. De flesta av oss surfar numer på våra mobiler varje dag.

Det gör att i stort sett alla mobilabonnemang i dag innehåller en surfdel. Som konsument kan det dock vara svårt att veta vad man ska titta efter när man ska välja ett abonnemang som passar ens behov.

Går att överskrida

Enligt Alexander Pärleros, vd på prisjämförelsesajten Mobilio, finns det två siffror du ska ha koll på när du väljer surfabonnemang.

– Det ena är den mängd du får surfa för varje månad, det som står som en siffra följt av GB. Det andra är hastigheten du kan komma upp i, det som står som en siffra följt av Mbit/s.

GB står för gigabyte och är en enhet som berättar hur mycket information du får ta emot genom ditt abonnemang till telefonen eller surfplattan varje månad. För en del abonnemang står det i stället MB, vilket är ett lägre värde än GB. Väljer du ett sådant får du alltså mindre surf varje månad.

Surfgränsen går oftast att överskrida, men då får du betala extra till din operatör. Enligt operatörerna är snittet för en genomsnittlig användare 0,7-1 GB/månad.

Mbit/s står för megabit i sekunden och är enhet som enkelt förklarat berättar hur snabbt du kan ta emot informationen till din telefon.

Stora skillnader

För de flesta användare är det i dag viktigt att kunna surfa snabbt på sin telefon eller surfplatta. Operatörerna erbjuder därför en stor variation av hastigheter på abonnemangen.

– Skillnaden kan vara så stor att du surfar 10 gånger så snabbt med ett abonnemang jämfört med ett annat, säger Alexander Pärleros.

De snabbaste abonnemangen ligger i dag på 32 Mbit/s, medan de långsammaste ligger på 2 Mbit/s. Men prisskillnaderna är stora och det kan skilja över 500 kronor i månaden mellan de snabbaste och de långsammaste abonnemangen.

ARTIKELN HANDLAR OM