"Husmarknaden inne i en pyspunka"

avMikael Stengård

MIN EKONOMI

Expert: Vi är i en pyspunka som redan pågår

Foto: Colourbox

Priserna på bostadsrätter i Sverige skenar i väg och många tror att bobubblan kommer att spricka.

Men för husmarknaden är faran över – pyspunkan har redan börjat.

Det tror den danska banken Nykredits ekonomer.

På bara ett år har priserna på bostadsrätter stigit med 14 procent och allt fler varnar nu för en prisbubbla. Priserna för hus har dock inte stigit lika mycket. På ett år har huspriserna stigit med 4 procent. Enligt danska banken Nykredits ekonomer är huspriserna nu övervärderade med 6 procent.

Optimistisk

Men trots det tror ekonomerna att faran är över för husmarknaden. Det kommer inte att bli några kraftiga prisfall. 

– Det vi förutspår är en pyspunka, som redan pågår. Vårt scenario är optimistiskt. Större delen av övervärderingen har försvunnit i Stockholmsområdet”, säger Anna Råman, seniorekonom på Nykredit, till Dagens Industri.

Enligt Nykredits analys var husen som mest övervärderade 2007. Då med 15 procent.

– Vi tror att bolånetaket har haft stor effekt. Det var en bra åtgärd, men är svår att utöka eftersom den redan nu stänger ute nya husköpare. Jag tror också att bankerna har blivit mer restriktiva i sin utlåning. De känner vart vinden blåser”, säger Anna Råman till DI.

"Måste amortera"

Den stora risken, enligt henne, är att svenska myndigheter genom för hårda regelverk stjälper bomarknaden. Hon nämner Norge som exempel där för hårda åtstramningsåtgärder bidragit till ett plötsligt prisfall de senaste åren.  

För att minskar riskerna i Sverige rekommenderar hon att svenska hushåll börjar amortera mer och minskar belåningsgraden generellt.

ARTIKELN HANDLAR OM