Experterna: Ericsson fortsätter upp, upp

MIN EKONOMI

Behåll aktierna om du inte behöver pengar direkt

Den som inte behöver pengarna nu gör bäst i att behålla sina aktier i Ericsson.

Kursen kan fortsätta stiga framöver.

- När pendeln väl svänger, svänger den ofta mer än man först räknat med, säger aktie-experten Björn Davegårdh.

Foto: Glad Chef Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef på Ericsson.

Ericssonaktien är den vanligaste bland svenska aktiesparare. Både stora och små.

Och efter en stark rapport med en kursuppgång som följd är frågan vad man ska göra? Behålla eller sälja aktien och ta hem vinsten?

- Behålla, säger Björn Davegårdh, aktieexpert och grundare av Börsveckan.

- Behålla om man är beredd att ta risker. 22 kronor är en hög kurs för Ericsson, säger Anders Andersson, förlagschef på Privata Affärer.

Mest handlad

- Ericssons aktie är en av Europas mest handlade och en av de aktier som går mest upp och ner. Det ska man komma ihåg, säger Anders Andersson.

Unga aktiesparare ger inte råd för enskilda aktier, men deras vd Theresa Thustrup säger:

- Aktiespara ska man göra långsiktigt. Man ska helst inte behöva pengarna i år.

Anders Andersson menar att det kan vara bra att sälja en del av aktierna i Ericsson - om inte annat för att bredda sin aktieportfölj.

- Många svenskar har kanske bara aktier i Ericsson och i Telia, bara i telekombranschen. Då kan det vara bra att bredda sitt ägande, säger Anders Andersson.

Bra med pengar

Många av dem som köpte aktier vid Ericssons nyemission förra sommaren köpte sina aktier för runt fyra kronor. Om de säljer i dag kan de tjäna bra med pengar.

- Visst kan de det. Men samtidigt ska man inte glömma bort att många köpt för både 100 kronor styck och mer, säger Anders Andersson.

Ericssonaktiens stängningskurs i går motsvarar en kurs på cirka 88 kronor för den split som bolaget gjorde för några år sedan då varje aktie blev fyra nya.

- Det viktigaste är att man inte lyssnar för mycket på andra, utan ser till sin egen ekonomi och fattar beslut efter det, säger Therese Thustrup.

Många har redan sålt

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM