Vårboom väntas för elcyklar

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Elcykelförsäljningen fortsätter uppåt. Arkivbild.
Elcykelförsäljningen fortsätter uppåt. Arkivbild.

Elcykel

Över 15 000 har hittills sökt den nya elcykelpremien.
När våren och värmen nu bryter sig fram väntas söktrycket öka.

– Försäljningen lär kicka igång rejält i närtid, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket.

Det nya bidraget för elfordon är populärt. Hittills har 15 500 personer lämnat in ansökningar till Naturvårdsverket om att få en fjärdedel av inköpspriset tillbaka. Det absoluta majoriteten gäller köp av elcyklar.

– Intresset har varit gott och inflödet högt, trots att det vintern dröjt sig kvar. Lutar man sig mot branschsiffror lär försäljningen kicka igång rejält i närtid, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

150 000 kan säljas

Enligt branschföreningen Svensk Cykling såldes 67 500 elcyklar mellan september 2016 och augusti 2017. Ett år innan var motsvarande siffra 45 000.

Nu bedömer branschen att ökningen fortsätter och att det under innevarande period säljs mellan 120 000 och 150 000 elcyklar. Ett skäl till ökningen bedöms vara bidraget. Men det finns fler orsaker.

– Det är en ketchupeffekt på försäljningen, nu ser man sina kompisar och grannar ha en och då funderar man på att köpa en själv, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling, till TT.

Totalt finns 350 miljoner kronor att ansöka om i bidrag i år enligt principen först till kvarn. Enligt de manuella ansökningar som Naturvårdsverket granskat ligger inköpspriset på elcyklarna normalt mellan 15–20 000 kronor.

Pengar kvar

Därmed finns en hel del pengar kvar att ta del av.

– Om inköpspriserna ligger omkring 20 000 kronor räcker pengarna till 70 000 ansökningar, säger Tomas Hallqvist.

Naturvårdsverket har hittills inte kunnat behandla de ansökningar som kommit in på grund av att det stödsystem som behövs ännu inte finns på plats. Men snart hoppas man kunna börja med utbetalningarna av bidragen.

– I början på maj bör man kunna få sina pengar, säger Tomas Hallqvist.

Fakta: Elcykelpremien

 • Premien riktas till privatpersoner som fyllt 18 år.
 • Premien gäller för den som köper en elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Även elfordon som går på tre och fyra hjul, som till exempel lastelcykel, omfattas av premien.
 • Även vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av premien, exempelvis eldrivna rullstolar och handcyklar. 
 • Premien omfattar inte fordon som segway, eldriven sparkcykel, hoverboard och leksaker som går under 6 km/h (t.ex. elbilar för små barn).
 • Bidraget motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.
 • En begränsning till en premie per person sätts.
 • Cykeln ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot (detta får cykelhandlaren bistå med när konsumenten köper cykeln)
 • Cykeln ska vara CE-märkt
 • Naturvårdsverket ansvarar för utbetalningen av bidraget. För att kunna få premie måste man skicka in kvittot inom 6 månader efter köpet.
 • Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Den som sedan dess har köpt ett elfordon som omfattas av premien har 6 månader på sig att skicka in kvittot från och med den 1 februari 2018.
 • Ansökningar skickas till Naturvårdsverket.

Källa: Regeringen

ANNONS

Compricer hjälper dig hitta en bra och billig försäkring till ditt hem! Jämför och byt hemförsäkring här.

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så jagas bidragsfuskarna – via Facebook

ÄMNEN I ARTIKELN

Elcykel

Naturvårdsverket