Nevs köper in sig i Koenigsegg

Av:  TT

Sportbilstillverkaren Koenigsegg får enligt en uppgörelse en ny storägare i form av Nevs, som nyligen fått det kinesiska konglomeratet China Evergrande Group som majoritetsägare. Arkivbild
Sportbilstillverkaren Koenigsegg får enligt en uppgörelse en ny storägare i form av Nevs, som nyligen fått det kinesiska konglomeratet China Evergrande Group som majoritetsägare. Arkivbild

Nevs satsar miljardbelopp på samarbete med den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg. Affären knyter ihop två tidigare budgivare på det konkursade Saab Automobile från Trollhättan.

Elbilsutvecklaren Nevs har beslutat att investera 150 miljoner euro – motsvarande 1,5 miljarder kronor – i sportbilstillverkaren Koenigsegg, rapporterar Affärsvärlden.

Koenigsegg bekräftar uppgiften och beskriver i ett pressmeddelande samarbetet med Nevs som ett strategiskt partnerskap som möjliggör utveckling av parallella fordonsmodeller i större volymer.

Ny majoritetsägare

Koenigsegg var nära att köpa Saab Automobile 2009, men hoppade av. Konkursboet efter Saab Automobile köptes några år senare i stället av National Electric Vehicle Sweden (Nevs)

Förutom att köpa in sig i Koenigseggs moderbolag satsar Nevs – som nyligen fick en ny majoritetsägare i form av det kinesiska konglomeratet China Evergrande Group – samtidigt ytterligare 150 miljoner euro i ett samägt bolag, där de tillsammans med Koenigsegg ska utveckla el- och hybridbilar.

Nevs investeringar ger 20 procent av aktierna i Koenigsegg och 65 procent av aktierna i samriskbolaget. Koenigsegg kommer för sin del äga 35 procent av samriskbolaget, en andel de får i utbyte mot immateriella rättigheter, tekniska licenser och produktdesign.

– År 2020 ska vi ha produktion i både Ängelholm och Trollhättan. Vi ska tillverka tusentals Koenigsegg-bilar. De ska behålla Koenigseggs kvalitet, men kommer att vara billigare än i dag, säger Kai Johan Jiang, storägare i Nevs, till tidningen.

Statsministern informerad

Christian von Koenigsegg, grundare och vd för Koenigsegg, fyller i:

"Partnerskapet skapar de bästa förutsättningarna för Koenigsegg att accelerera tillväxten inom hyperbilsmarknaden och möjliggör för oss att utforska orealiserade marknadssegment tillsammans med Nevs", skriver han i ett pressmeddelande.

Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har informerats om investeringarna, enligt Affärsvärden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu