99 000 har duckat tv-avgiften

Foto: Johnér

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

Över 66 miljarder kronor. Så stora är svenskarnas skulder hos Kronofogden. Vanligaste skälet: obetald radio- och tv-avgift.

– Finns säkert en och annan som vägrar betala av ideologiska skäl, säger Karl Stjerna, vd på kreditupplysningsföretaget Syna.

Svenskarna är ett skuldsatt folk. Utöver bolån på hisnande 3 000 miljarder kronor är vi också skyldiga Kronofogden en rejäl slant. Över 66 miljarder kronor, närmare bestämt.

”Oerhört ofta förekommande”

Och bakom siffrorna döljer sig bland annat obetalda radio- och tv-avgifter. 99 000 svenskar finns just nu hos Kronofogden för att licensen inte betalats, visar en sammanställning från kreditupplysningsföretaget Syna.

– Just skulder som avser obetalda tv-avgifter är oerhört ofta förekommande. I princip alla måste ju betala den och kommer man efter med andra räkningar är det säkert så att den får vänta också. Sedan finns det säkert en och annan som vägrar betala av ideologiska skäl också, ungefär tio procent har bara just den skulden hos Kronofogden, säger Synas vd Karl Stjerna i ett pressmeddelande.

Skatteskulderna störst

I rena pengar är det dock långtifrån den största skuldtypen. Licensskulderna uppgår till 1,2 miljarder, vilket kan jämföras med svenska folkets totala skatteskuld på 18 miljarder kronor. Sammanlagt 91 000 svenskar har fått betalningsanmärkningar för obetald skatt. Bland dessa finns några med hundratals miljoner kronor i skatteskuld.

I genomsnitt har en vuxen svensk 8 000 kronor i skuld hos Kronofogden.

ARTIKELN HANDLAR OM