Liberalerna vill satsa på medelklassen

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-06-17

Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson, partiledaren Johan Pehrson och skattepolitiska talespersonen Gulan Avci vid en pressträff på fredagen.
Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson, partiledaren Johan Pehrson och skattepolitiska talespersonen Gulan Avci vid en pressträff på fredagen.

Liberalerna vill sänka skatter och utgifter för medelklassen för att minska effekterna av bland annat ökande elkostnader och inflationstrycket.

– Det handlar om en omprövning av vår ekonomiska politik, säger talespersonen Mats Persson.

Liberalernas förslag om sänkt statlig inkomstskatt skjuts fram till tidigast 2024. I stället vill partiet prioritera ett nytt jobbskatteavdrag om det blir en borgerlig regering i höst.

– Vi ska se till att vi fokuserar på skattesänkningar i form av ett nytt jobbskatteavdrag. Vi ser hur viktigt det är att stärka den hårt arbetande breda medelklassen, säger partiledaren Johan Pehrson vid en pressträff.

Hur stort skatteavdraget ska bli är för tidigt att säga, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson.

– Vi vill avvakta det ekonomiska läget, säger han.

– Men det handlar ju åtminstone om 500 kronor i månaden för en normal inkomsttagare.

Partiet har sedan tidigare också föreslagit att återbetalning och ränteinbetalningar av studielån till CSN ska kunna pausas under högst fem år.

På lite längre sikt, bortom 2023, slopar Liberalerna tills vidare sitt krav på att trappa ner eller avskaffa ränteavdragen. Dessutom vill partiet se ett stopp för höga avgifter till bankerna, exempelvis för dem som i förtid vill säga upp bolån med bunden ränta.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln