Magnus elräkning tredubblades: Tvingas ta banklån

Efter rekordhöga elpriserna – årets dyraste elräkning här

Av: 

Anna Sjögren

Elpriser

Nu kommer notan för decembers rekordhöga elpriser.

Magnus Stålnacke, 52, fick se sin elräkning tredubblas och funderar nu på att ta ett banklån för att ha råd att bo kvar i sitt hus.

– Vi kommer kanske bli tvingade att sälja allt.

De rekordhöga elpriserna under december kan svida rejält i plånboken när räkningen kommer i januari. Det blev Magnus Stålnacke, 52, varse när han kuvertet kom i brevlådan under onsdagen.

När han öppnade sin elräkning lyste siffrorna röda. 9 066 kronor i elkostnad, ungefär en tredubbling jämfört med en vanlig månad.

– Jag har inte kunnat sova i natt. Tankarna har snurrat, jag vet inte hur vi ska klara det här, säger han till Aftonbladet.

Magnus bor i ett 1800-talstorp i Tärna utanför Sala med sin sambo sedan sex år tillbaka. De flyttade hit från en lägenhet i Stockholm där de inte mådde bra. De trivs med att bo enkelt och mer avskilt med sina höns, kaniner och hundar. Men efter att elräkningen kom är de rädda att de ska tvingas flytta.

– Jag är sjukpensionär och får ut 11 500 kronor per månad. Min sambo bidrar också, men det här är inte de enda räkningarna vi har. När allt är betalt den här månaden har vi inte råd med mat, säger han.

Magnus, 52, funderar nu på att ta ett banklån för att kunna betala elräkningen.

”Borde göra som Norge”

De har försökt att dra in på elförbrukningen under december genom att elda i vedspisen och ha sin luftvärmepump igång. Men det har inte räckt och de är beroende av el för en del av uppvärmningen. Dessutom damp avgiften för elöverföringen ner från statliga Vattenfall ner i januari på ytterligare 6000 kronor.

Magnus tycker att de styrande politikerna borde ta ett större ansvar för de skenande el- och bränslepriserna. Annars blir det omöjligt för många att bo någon annanstans än i stan, menar han.

– Det kan inte bara vara vi som har drabbats av det här, många andra Den svenska regeringen borde göra som Norge och betala hälften av elkostnaderna för folk som drabbas. Eller sänka energiskatten.

– Vi har en laddhybrid som vi nu inte har råd att ladda med ström så vi tvingas köra på bensin konstant. Det motverkar väl regeringens klimatmål?

Lotta Aronsson, prisexpert på Eon, säger att de flesta svenskar inte kommer se en dramatiskt saltad räkning. Lägenhetsbor, boende i norra Sverige och de med fast elpris är överag förskonade.

Men för andra kan det bli mer smärtsamt. Framför allt för folk som bor i eluppvärmda villor i elområde 3 och 4, alltså söder om Dalälven, och har rörligt elavtal.

– Det är klart att det kommer finnas folk som kommer att tycka att den här räkningen är jobbig att öppna. Villabor men också lägenhetsbor med små marginaler drabbas, säger hon.

Högsta priset på fem år

Decembers höga elpriser kan förklaras med kylan, höga gas- och kolpriser i Europa och lite vind som påverkat vindkraften. Enligt siffror som Vattenfall tagit fram åt SVT Nyheter så kan boende i villa med eluppvärmning få en räkning på 6000 kronor, jämfört med 2000 en vanlig månad.

Enligt Lotta Aronsson kan januariräkningen vara den högsta på åtminstone fem år.

– Priserna i december var de högsta på fem år, minst.

Hon säger att vi ska räkna med höga elpriser även för januari och februari.

– Jag tänker att man ska fundera på sin elförbrukning. Allt det som drar värme är det som drar mest el, som handdukstorkar och uppvärmda golv. Sänker man värmen i huset får man bort fem procent av förbrukningen, säger hon.

De som har fast pris har inte drabbats av rekordpriserna. Men att binda sitt elavtal nu är inte en bra idé.

– Nej, det skulle jag vänta med för då får man ett pris på de här höga nivåerna i ett år framåt. Men det är en lämplig tid att fundera på hur man vill ha det framöver, säger hon.

Magnus Stålnacke hoppas att han och sambon ska beviljas ett banklån för att klara sin situation.

– Vi kommer nog att kanske bli tvingade att sälja allting, flytta härifrån. VI har inte råd att leva såhär. Vad är det staten vill att vi ska göra? Vi blir kanske tvungna att flytta till en lägenhet. Och det är ju omöjligt att få tag i också.

ANNONS

Jämför elavtal när priserna rusar! Hitta det bästa för dig nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna fick en elräkning på över 20 000 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Vattenfall

Eon

Energianvändning

Sala