Linus coronaoro ledde till sjukskrivning: ”Hade ångest och grät”

Av: Olivia J Berntsson, Helin Pakdemir

Publicerad:
Uppdaterad:

Linus, 26, är en av de personer som är i riskgrupp för coronaviruset men som inte har någon rätt till ersättning för att stanna hemma och undvika smittan. Nu har han sjukskrivit sig för oro och ångest.

– Jag låg sömnlös över rädslan för att bli smittad av coronaviruset, säger Linus.

Linus har tidigare genomgått en njurtransplantation och äter immunhämmande medicin.

– När jag fått influensa så har jag blivit vårdad på sjukhus för att få syrgas. Jag blir dålig av infektioner i regel, säger han. 

I början av coronapandemin fick Linus ett eget rum att arbeta på och skötte möten via telefon. 

– Jag arbetar ju på en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning och följer barnen via telefon i stället för fysiska besök. Men är man på jobbet blir det ju så att kollegor kommer in till en och man rör sig in och ut ur rummet där kollegor och andra potentiella smittbärare rör sig.

Men efter att Linus ångest växte så insåg hans läkare att situation inte var hållbar och han blev sjukskriven.

Linus Ottosson, 26.
Foto: PRIVAT
Linus Ottosson, 26.

– Jag började få ångest och gråta hejdlöst både på jobbet och till och från jobbet. Jag låg sömnlös på nätterna med rädslan av att bli smittad av coronaviruset.

Får ingen ersättning

För de som är i riskgrupp men är tillräckligt friska för att jobba finns det i dag ingen möjlighet till ekonomisk ersättning. Regeringen arbetar med att ta fram ett förslag för att göra det möjligt, men än så länge har det inte kommit något beslut.

– Socialstyrelsen har fått i uppdrag att identifiera riskgrupper. Något de redovisade för regeringen den 17 april men än så länge har det inte fattats något beslut, säger Cecilia Udin som är nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkring på Försäkringskassan. 

Vet ni när det väntas komma ett besked?

– Nej.

Tills vidare uppmanar Försäkringskassan arbetsgivare att anpassa arbetsplatsen för personer i riskgrupp.

– Till exempel att man får sitta själv eller jobba hemifrån, säger Cecilia Udin.

”Regeringen borde ha prioriterat frågan”

Men för Linus finns det ingen möjlighet att jobba hemma.

– Jag tycker att regeringen borde ha prioriterat frågan om ekonomisk ersättning till oss i riskgrupp som inte kan jobba hemma. Det är något man borde ha tänkt på redan när coronaviruset började spridas.

Läs mer om coronapandemin

Publicerad:

LÄS VIDARE