Chock för nöjesparker – förlorar miljarder

Av: 

TT

Attraktion på Liseberg. Arkivbild.
Attraktion på Liseberg. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten

Det blir inga öppna nöjesparker i sommar.

I dag kom regeringens besked till landets nöjesparker – och det var inte det som parkerna hoppats på:

– Det blir inga undantag från förordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Han hänvisar till Folkhälsomyndigheten som anser att man inte ska ändra i förordningen om max 50 personer.

Ställt till problem

Regeringens förbud mot att fler än 50 personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har ställt till problem för flera av Sveriges nöjesparker. Parks and Resorts och Liseberg har sedan en tid krävt besked av regeringen om när de får öppna parkerna.

Problematiken ligger i att nöjesparkernas tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket i dagsläget inte tillåter fler än 50 personer på grund av pandemin.

TT: Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och Allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag, men regeringens besked är att vi inte kommer att medge några undantag över sommaren, säger Mikael Damberg.

Stort paket

TT: Är ni inte oroade för att detta kan bli ekonomisk dödsstöt för nöjesparker?

– Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer.

Men alla parker omfattas inte. Bland annat Kolmården får ha sin djurparksdel öppen, medan deras tivolidel inte får ta in fler än 50 personer.

Andreas Andersen, vd på Liseberg, är besviken över att svenska nöjesparker inte tillåts öppna. Han bedömer att mer än 5 000 säsongsanställda i branschen berörs. Cirka 2 500 skulle jobbat på Liseberg.

Sveriges nöjesparker får inte öppna i sommar. Parkerna förlorar miljardbelopp totalt, och tusentals säsongsjobb går om intet.

– Det är inte rimligt att vi som bransch blir klämda på det här sättet, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

På måndagen kom beskedet att nöjesparkerna inte får något undantag från regeln om att högst 50 personer får samlas i allmänna sammankomster.

– Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Ordningslagen

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen, och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del håller öppet.

TT: Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag, säger Mikael Damberg.

Jobbat för att öppna

På nöjesparkerna är besvikelsen stor.

– Vi har jobbat ganska länge med en bra plan för hur vi kan öppna på ett ansvarsfullt sätt, precis som våra kollegor i grannländerna gör, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Krav på förbokning, virtuella köer och obligatorisk handsprit hör till det man planerat för att undvika smittspridning och folksamlingar med mer än 50 personer på något ställe i parken.

– Vi har försökt kommunicera de åtgärder vi hade tänkt applicera. Men vi har kommit lite i kläm i en lagstiftning som egentligen inte är gjord för det läge vi står i nu, säger Andersen.

Han beräknar det ekonomiska bortfallet för Liseberg till något under en halv miljard kronor. Det påverkar inte minst möjligheten till investeringar.

– Vi kommer att fixa det här. Men det kommer att ta år att återhämta problemen vi står med nu, framhåller Andreas Andersen.

"Helt overkligt"

För Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, får beskedet enorma konsekvenser. Koncernchef Christer Fogelmarck beskriver det som "helt overkligt".

– I takt med att samhällen öppnar upp allt mer har vi under lång tid förberett oss på att öppna med begränsningar i linje med rekommendationerna, precis som det gjorts i grannländerna. Jag har verkligen trott på att vi ska få öppna, säger han.

– Tankarna går till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få sina sommarjobb.

Koncernen räknar nu med att under året tappa en miljard i omsättning.

Inrikesministerns motivering, att "de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka", ger han inte mycket för.

– Varför ska vissa ges lättnader och andra inte? Varför är det okej att sitta och trängas på ett flygplan eller på stranden, eller resa runt i landet, men inte att gå in på en anpassad parkverksamhet, säger Christer Fogelmarck.

Saknar förklaring

Regeringens besked ger en enorm effekt på orter där parkerna är en motor i den lokala turistnäringen, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar

– Det är en otrolig besvikelse. Inrikesministern måste noga förklara varför man inte har lyssnat på nöjesparkerna, som har förklarat hur de kan hålla öppet med fler än 50 personer och hålla säkra distanser mellan människor, säger Jonas Siljhammar.

Förordningen har inget slutdatum, och än går det inte att säga hur länge gränsen om 50 personer kommer att gälla.

Från regeringen vill man inte säga mer än att beslutet gäller sommaren ut.

TT: Är ni inte oroade för att detta kan bli ekonomisk dödsstöt för nöjesparker?

– Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer, säger inrikesminister Mikael Damberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten