”Rastlöse” Love har bytt jobb flera gånger
Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-26
Love är konditor, sjuksköterska och snickare.
Med tre utbildningar har han en kompetens som är ganska unik.
– Det finns inget som säger att man måste jobba med samma sak hela livet.
Det svenska skolsystemet är fantastiskt för att alla har möjlighet att utbilda sig – gratis. De flesta av oss pluggar för att få ett speciellt yrke och sedan jobbar vi resten av livet med samma sak.
Men så tänker inte Love Vidstige, 33. För honom har det alltid varit viktigt att utvecklas och skifta fokus när det behövs.
– Jag är en rastlös person och behöver ha ett jobb där jag kan vara kreativ. Bara för att någonting känns rätt just då, behöver inte betyda att det är så för evigt, säger Love.
Drygt en miljon personer byter jobb i Sverige varje år – och dubbelt så många drömmer om att göra det. Men då handlar det oftast om att byta inom den egna branschen. I dag är det roligare arbetsuppgifter och högre lön som slår högre än lång och trogen tjänst och guldklocka. Att helt byta yrke är fortfarande ganska ovanligt.
Sa upp sig och åkte till Österrike
Love hann fixa gesällbrev och jobba två år som bagare och konditor innan han började tveka om yrkesvalet.
– Jag var ung och tyckte att allt nattjobb och tidiga morgnar inte fungerade med resten av livet, så jag sa upp mig och drog till Österrike för att ströjobba och fundera på nästa steg.
Det praktiska var fortfarande viktigt. Och att få jobba med människor. Så när tanken på att jobba inom vården poppade upp, så kändes det helt rätt.
– Det var också ett steg att få jobba med någonting viktigt och bra. Dessutom var det ett jobb med en säker arbetsmarknad. Så när jag kom in på utbildningen i Växjö, flyttade jag dit och började plugga till sjuksköterska.
”Älskade att jobba med barn”
2014 hade Love två utbildningar – och efter ett par år på Centralsjukhuset i Växjö byggde han på med en barnsjuksköterskeutbildning.
– Jag älskade att jobba med barn och trivdes superbra med jobbet och kollegorna.
En mild 30-årskris och känslan av att jobba i en organisation med långa beslutsvägar och konstant personalbrist gjorde att Love tog sig en ny funderare. Hur ville han att livet skulle vara? Nu fanns också en sambo att ta med i beräkningen.
– Det kanske låter som om jag flänger runt helt planlöst, men så har det aldrig varit. Jag har alltid sett till att jag ekonomiskt klarat av mina val och att mina beslut är förankrade hos till exempel min familj.
Startade eget företag
Så när Love hälsade på sin bror som pluggade till trädgårdsmästare i Mariestad, hittade han nästa spännande utbildning: byggnadsvårdare inom trä. Med en tjänstledighet från jobbet sjukhuset som ”säkerhet” började han plugga igen – nu med sambo och ett barn hemmavid.
– Men när min sambo blev gravid igen, tog jag pappaledigt och strax efter det startade jag eget inom byggnadsvård. Nu jobbar jag med att renovera gamla timmerhus och stormtrivs. Nu ska vi snart få barn nummer två, så det är stopp för nya utbildningar på ett tag, haha.
Konstigt nog är det inte Love som sköter bakandet hemma hos familjen strax utanför Trollhättan, det gör hans sambo Lina. Men när det gäller enklare råd och diagnoser vid sjukdomar hör släkt och vänner gärna av sig.
– Det är ju fantastiskt att kunna hjälpa till. Jag har i dagarna pratat med vårdcentralen om att eventuellt hjälpa till nu när det behövs resurser. Vi får se hur det blir.
”Man ska inte vara rädd”
Med tre helt skilda utbildningar är Love ganska unik. Han tycker ändå att man ska fundera på det yrkesval man gjort – känns det fortfarande rätt?
– Det största hindret är oftast pengar. Men man ska inte vara rädd för att gå ner i bekvämlighetsgrad. Det funkar oftast att leva enklare. Att må bra och trivas på jobbet är viktigare än hög lön och karriär.