Polisen varnar för skimning på bensinmackar

Av: 

Josefin Westin

Polisens bedrägerisamordnare uppmanar nu alla som ska tanka att vara uppmärksamma.
Polisens bedrägerisamordnare uppmanar nu alla som ska tanka att vara uppmärksamma.

Betaltjänster

Anmälningar om skimning har ökat markant i Östergötland.

Nu går polisen ut och varnar för skimning på obemannade bensinstationer.

– Vi tror att det är ett stort mörkertal, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid region öst.

ANNONS

Är du rätt försäkrad? Jämför och hitta rätt försäkring för dig här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Polisen i Östergötland har den senaste tiden sett ett ökat antal fall av skimningsförsök på i första hand obemannade tankstationer på olika håll i länet.

Nu varnar polisen alla trafikanter som passerar i området att tänka sig för när de tankar.

– Man ska vara uppmärksam och är man misstänksam ska man höra av sig direkt, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polismyndigheten i region öst.

”Vill kunna åka till platsen”

Anmälningarna har framför allt kommit in från personer som befunnit sig vid obemannade stationer i Mantorp och Linköping. Men det finns även uppmärksammade fall i Mjölby och Motala.

– Vi har sett att det är en tillfällig ökning av den här typen av händelse, säger Agnevik.

Men de flesta anmälningarna har kommit in långt efter de tankat. Nu vill polisen att folk hör av sig direkt de misstänker att något inte står rätt till.

– Vi vill gärna kunna åka till platsen och ta hand om utrustningen och spårsöka.

Bedragarna måste återvända till brottsplatsen för att hämta hem folks kortuppgifter.

– Utrustningen harmoniserar med betalterminalens utseende. Det för att det inte ska synas att det sitter någonting där. Den här utrustningen kopierar kortinformationen när du trycker in kortet. Sen finns det ofta en webbkamera som filmar längre upp knappsatsen. Om det går vägen kan dom få kortinformation och pinkod. Men vi vill inte vara alltför tydliga med hur sådana här saker kan se ut. För vi vet att de kan se ut på väldigt många olika sätt.

Enligt polisen brukar bedragarna någon timme.

– Vi vill gärna att vi är där och väntar på dom. Därför måste allmänheten ringa till oss.

Polisen tror att det är några personer som antingen bor permantent eller tillfälligt i området som ligger bakom det här.

Experten: Så skyddar du dig

Än så länge har polisen fått in ett tiotal anmälningar.

– Vi tror att det är ett stort mörkertal. Vi tror att det är många som inte ens märker att de blivit drabbade. Det är nog både stora och små belopp. Det beror på vad man har för gräns på kortet.

– Det viktiga är att man ringer till polisen, antingen via 114 14 eller om det är lång kö 112. Vi vill gärna ha samtal direkt. Jag har hört om ett fall där det var så lång kö att han skrev på Facebook. Det vill vi inte. Om man tror att det är pågående brottslighet får man ringa 112.

Enligt Jan Olsson, polisens bedrägerisamordnare, går skimning i vågor och nästan uteslutande på bensinstationer, allra helst obemannade.

Det finns några sätt att skydda sig och kontrollera betalterminalen:

– Det ena varianten är att man håller handen för var man skriver in för kod. Den är hundraprocentigt skitbra. I vissa fall registreras koden i tryckplattan. Där är det svårare. Men kolla om den sitter fast. Man ska inte slita superhårt. Verkar utrustningen sitta fast eller är den lite lös? När dom sätter fast den så sätter dom ofta med dubbelfästande tejp. Den släpper ganska lätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Unga måltavlor för bedragare

ÄMNEN I ARTIKELN

Betaltjänster

Brott

Mjölby

Mantorp

Motala

Linköping

Jan Olsson