Klartecken för fler och högre hus i Stockholm

Foto: LENNART ROOTH
Bällstaradarn i Bromma ska inte längre vara ett hinder för bostadsbyggande i Stockholm.

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

Den infekterade frågan om Bällstaradarn, som satt stopp för tusentals nya bostäder i Stockholm, är löst. Resultatet: högre hus och 40 000 nya bostäder i och kring huvudstaden.

– Det är ett oerhört positivt besked, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Bällsta radartorn i Bromma, eller ”golfbollen” som det kallas, har satt käppar i hjulet för bostadsbyggandet i Stockholm under många år. Radarn, som används av Luftfartsverket för att dirigera flygtrafiken, har bland annat hindrat byggande av höga hus, eftersom den då riskerat att hamna i skugga.

Men nu har alltså regeringen och Luftfartsverket till slut hittat en lösning.

”Stor propp”

– Det är ett oerhört positivt besked. Bällstaradarn har varit en väldigt stor propp i arbetet kring att få fram fler bostäder i Stockholm, sa Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, vid en pressträff.

Lösningen kommer efter att regeringen tillfört 50 miljoner kronor i budgeten för 2017. Pengarna ska användas för att bygga en ny radar på en befintlig anläggning i Uppsala. Samtidigt blir Bällstaradarn kvar.

– Det finns ingenstans att flytta den. Men den nya anläggningen i Uppsala gör att vi på ett annat sätt kan ta hand om kapaciteten. Det ger oss möjlighet att tillstyrka att fler höga byggnader kommer att kunna byggas, sa Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas vid pressträffen.

”Mer och högre”

Enligt Karin Wanngård handlar det om tiotusentals nya bostäder i Stockholm med omnejd fram till 2030.

– Vi kommer att kunna bygga mer och högre hus. Vi pratar om 10 000 fram till 2020, och ungefär 40 000 till 2030.

ARTIKELN HANDLAR OM