Campingtrenden ökar – allt fler köper husbil

Av: 

Joakim Stenberg

Hemester och en ökad campingtrend – i maj registrerades 80 procent fler husbilar än samma period 2020.
Hemester och en ökad campingtrend – i maj registrerades 80 procent fler husbilar än samma period 2020.

Husbilar

Hemester under pandemin har inneburit ett ökat intresse för campingfordon.

I maj registrerades 80 procent fler husbilar jämfört med samma period förra året.

– Semestrar i mobilt fordon är här för att stanna, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande Husvagnsbranschens Riksförbund till Ekot.

För andra sommaren i rad har svenskarna fått anpassa semesterplanerna efter coronapandemins följder. Att resa på hemmaplan har inneburit att aktiviteter som vandring och camping blivit stora trender.

Nu visar nya siffror att intresset för att köpa campingfordon bara fortsätter öka. I maj registrerades 80 procent fler husbilar jämfört med i fjol. Antalet nyregistrerade husvagnar ökade med 30 procent, rapporterar Ekot.

Under första halvåret i år registrerades 2 648 husvagnar jämfört med 2 090 motsvarande period 2020, vilket är en ökning med nära 27 procent, enligt Husvagnsbranschens riksförbund. Lars-Erik Hörmander är ordförande för förbundet och han hoppas att husbilsintresset fortsätter.

– Campinglivet och semestrar i mobilt fordon är här för att bli lite mer trendigt och för att stanna, säger han till Sveriges Radio.

Intresset för campingfordon har ökat kraftigt.

Minskad försäljning sedan 2018

Samtidigt har husbilsförsäljningen totalt sett minskat sedan 2018. Enligt Husvagnsbranschens Riksförbund beror det på bonus malus-systemet – bonus i form av stöd för den som köper ett fordon med låg klimatpåverkan, respektive malus – en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren för bensin- och dieseldrivna bilar.

Eftersom husbilar i dagsläget ännu är är bensindrivna kan det innebära en kostsam historia, säger Lars-Erik Hörmander till Ekot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Svårt att få lån? Samla bolånet här!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Jula-familjens lyxliv – efter arvstvisten

ÄMNEN I ARTIKELN

Husbilar

Hemester

Husvagnar

Turism & resor

Fordon & transport