De tvingas betala tillbaka coronastöd – riskerar konkurs

Alain: ”Frustrerande att stora företag får göra som de vill”

Lastbilsjätten Volvo har fått en miljard av staten – men planerar ändå att betala 49 miljarder i utdelning till aktieägarna.

Samtidigt riskerar makarna Alain och Claudines fiskeföretag att gå i konkurs eftersom Tillväxtverket kräver tillbaka 79 845 kronor i coronastöd.

– Det skulle vara spiken i kistan för vårt livsverk, säger Alain, 56.

De två fransoserna Claudine och Alain Cavard har hittat hem i småländska Gamleby. Sedan 2008 driver paret ett sportfiskeföretag tillsammans. De har lockat människor från framförallt Frankrike, Belgien och Schweiz till de svenska vattnen i hopp om att få gädda, abborre eller kanske rentav havsöring på kroken.

På Facebook lägger de upp bilder på glädjestrålande storfiskare tillsammans med beskrivningar den ”nature sublime” som finns i Sverige.

”Voici un lac riche en brochets et grosses perches”, skriver de intill ett foto som är taget vid en sjö där chanserna för att få napp ska vara extra stora.

Alain har hamnat i en rättslig tvist med Tillväxtverket. Om myndigheten vinner riskerar hans sportfiskeföretag att gå under.
Alain har hamnat i en rättslig tvist med Tillväxtverket. Om myndigheten vinner riskerar hans sportfiskeföretag att gå under.

Betalade inte ut någon utdelning

Men som för så många andra ledde coronan till en total tvärnit för Alain och Claudine. Turisterna försvann, och intäkterna sjönk till botten.

– 2020 blev en katastrof, och nu ser 2021 nästan lika illa ut, säger Alain.

Han valde att permittera sig, och företaget skickade in en ansökan om stöd hos Tillväxtverket. Myndigheten betalade ut 79 845 kronor. Den summan har verket nu beslutat sig för att kräva tillbaka.

Orsaken är att SPF Fiskeresor i början av förra året fattade beslut om en dela ut en del av vinsten som verksamheten genererade 2019. Någon transaktion genomfördes dock aldrig.

”Bolaget blev informerat av sin revisor att en vinstutdelning inte skulle påverka förutsättningarna för stöd för korttidsarbete. Bolaget tolkade lagen som att förutsättningarna för stöd endast kunde äventyras om aktieutdelningen verkställdes”, skriver företaget i överklagan till förvaltningsrätten.

”Det var först i maj 2020 som de fick information om att beslutet om vinstutdelning kunde påverka förutsättningarna för stöd, vilket föranledde bolaget att återkalla beslutet om utdelning.”

Ärendet har behandlats av domstolen, som gick på Tillväxtverkets linje. Rätten menar att de ekonomiska problemen ”inte kan anses ha orsakats av något förhållande utom bolagets kontroll”. Därför anses stödet ha lämnats på felaktiga grunder.

”Att beslutet om vinstutdelning aldrig verkställts förändrar inte denna bedömning”, skriver domstolen också.

Alexandra Loyd, Centrum för rättvisa.
Alexandra Loyd, Centrum för rättvisa.

Ska överklaga

Alain och Claudine företräds av Alexandra Loyd, jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa. Hon är kritisk mot Tillväxtverkets agerande.

– För att ha rätt till stöd måste ett företag ha allvarliga ekonomiska svårigheter. Det är uppenbart att det kravet är uppfyllt i det här fallet. Men myndigheten har inte satt sig in i bolagets situation, utan man har gett avslag direkt på grund av utdelningen.

– Dessutom fanns det inget förbud mot utdelningar när Alain och Claudine fattade sitt beslut. En myndighet kan inte agera på det här sättet.

På onsdagen blev det känt att lastbilsjätten AB Volvo kallar till extra årsstämma för att klubba igenom nya pengar till aktieägarna. Totalt ska bolaget dela ut 49 miljarder. Det har Tillväxtverket inget att invända mot, eftersom utbetalningarna sker under 2021.

– Jag tycker att det är oerhört frustrerande att stora företag får göra som de vill medan vi småföretagare straffas, säger Alain.

SPF Fiskeresors ärende ska nu överklagas till kammarrätten. Om kravet står sig kan följderna bli katastrofala för de franska fiskeentusiasterna:

– Om Tillväxtverket vinner går vi i konkurs, så enkelt är det.

Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY

Publisert:

LÄS VIDARE