Hovrätten fäller för Falcon Funds-svindeln

Av: 

TT

Teckning från huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Nu har målet förhandlats i hovrätten. Arkivbild.
Teckning från huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Nu har målet förhandlats i hovrätten. Arkivbild.

Falcon Funds

Långa fängelsestraff och stora skadestånd till staten. Det blev fällande domar även i hovrätten för pensionssvindeln i Falcon Funds.

Hovrätten gör i stort samma bedömningar som tingsrätten.

Över fyra år har gått sedan skandalen kring det Maltabaserade pensionsbolaget Falcon Funds slog ned som en bomb i det svenska premiepensionssystemet. Bolaget polisanmäldes när det upptäcktes att miljardbelopp som tillhörde svenska pensionssparare försvunnit från fonderna. Det omfattande utredningsarbetet som inleddes resulterade i två åtal. Domen i Svea hovrätt avser den första delen i fallet, upptakten till den fortsatta brottsligheten på Malta.

I stora drag går hovrätten på tingsrättens linje och dömer de åtalade männen till fängelse och skadestånd av olika längd och storlek.

"Central roll"

43-årige svensken Max Serwin (tidigare Emil Ingmanson), som pekas ut som en av hjärnorna bakom brottsupplägget, döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt givande av muta till fängelse i sex år och nio månader. Han döms även till skadestånd på 62 miljoner kronor till staten och näringsförbud i tio år. I hans fall har skadeståndsbeloppet sänkts något i hovrätten bland annat för att undvika att samma brottsutbyte förverkas två gånger.

I Max Serwins fall har Svea hovrätt gjort samma bedömning som tingsrätten i både skuld- och påföljdsfrågan.

"Mannen bedöms ha haft en central roll i planeringen och genomförandet av brottsligheten. Brotten är grova bland annat på grund av att de inneburit synnerligen kännbar skada för Pensionsmyndigheten och pensionsspararna", säger Rikard Backelin, hovrättsråd, i ett pressmeddelande.

När det gäller den 59-årige fondförvaltaren Ulf Deckmark som dömdes av tingsrätten för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta adderar hovrätten en brottsrubricering. Domstolen anser att han även deltagit i det grova bedrägeri som innebar att de över 20 000 pensionsspararna fick sina medel flyttade från en fond till en annan utan att ha godkänt det. Hans dom fastställs till fängelse i fem år och sex månader. Även han döms till näringsförbud och till att betala ett skadestånd på drygt fyra miljoner kronor.

Pensionsmyndigheten nöjd

Fondförvaltarens bror Christer Deckmark, 66 år, döms till fängelse för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med mutan till brodern. Hans straff sänks av hovrätten från två år till ett år och sex månader i fängelse.

"Sänkningen beror på att hovrätten bedömer att han inte haft den fulla insikt som tingsrätten funnit", skriver hovrätten pressmeddelandet.

Hovrättsdomen avser tre av de fyra dömda i härvan. Den 64-årige amerikanen Mark Bishop, som pekats ut som en av hjärnorna bakom brottsupplägget, valde att godta sin dom efter att först ha överklagat den, därför har målet avseende honom avskrivits.

Pensionsmyndigheten är nöjd med domen. Myndigheten arbetar fortfarande för att de pengar som pensionssparare förlorat i härvan ska fås tillbaka. Omkring 700 miljoner kronor saknas fortfarande.

"Formellt sett är det staten som får skadeståndet från de fyra dömda men Pensionsmyndigheten kommer att agera för att få del av skadeståndet för spararnas räkning", säger Lena Aronsson, chefsjurit på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Grovt bedrägeri

Trolöshetsbrottet handlar om att fonden Optimus High Yield, som Ulf Deckmark stod som förvaltare för, köpte in 17 finansiella instrument till ett betydande överpris. För att göra detta tog Ulf Deckmark emot en muta av Max Serwin och Mark Bishop. I ett avancerat brottsupplägg kunde dessa två sedan tillgodogöra sig stora belopp då transaktionerna gjordes mellan bolag som de själva kontrollerade.

För att kunna genomföra affärerna flyttades också två miljarder kronor som tillhörde över 20 000 pensionssparare till Optimus-fonden utan deras godkännande. Däri bestod det grova bedrägeriet. Gärningsmännen fick tag i spararnas inloggningsuppgifter i premiepensionssystemet genom ett köp av ett kundregister. Tillvägagångssättet för fondbyten har sedan dess förändrats betydligt.

Huvudförhandlingen i del två av Falcon Funds-målet, som avser brott på Malta, pågår just nu i Stockholms tingsrätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Trött på förhandla boräntan? Samma ränta till alla - ingen förhandling! Ansök enkelt med BankID.

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan du snabba på ditt bostadsbidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Falcon Funds

Pensionsmyndigheten