Ilska mot Paypal: Christians pengar gick upp i rök

Mängder av anmälningar mot jätteföretaget

Mats råkade illa ut när han skulle hjälpa en kollega, Christians pengar försvann och Jessica känner sig lurad efter att ha fått hem en piratkopierad dvd-box.

Klagomålen väller in mot den amerikanska betalningsjätten Paypal.

– Det är hemskt att det här får fortgå, säger Christian, 34.

Efter att ha annonserat på flera internationella sajter så fick Christian Rosenlind i Staffanstorp kontakt med en nederländare som ville köpa hans förstärkare.

– Det var en ovanlig modell som bara tillverkats i 500 exemplar. Killen hade de tillbehör som behövs och bestämde sig för att slå till.

När affären var genomförd rullade 9 600 kronor in på Christians Paypal-konto. Det var då han skulle flytta pengarna till sin vanliga bank som problemen började hopa sig.

Christian Rosenlind sålde en förstärkare – sen kom problemen.
Christian Rosenlind sålde en förstärkare – sen kom problemen.

– Jag gjorde en transaktion till Swedbank men efter några dagar kom hela summan tillbaka. Då påstod Paypal att jag inte hade verifierat mitt konto.

– När jag ordnat det så gjorde jag en överföring på nytt. Men då bara försvann pengarna.

Detta blev starten på en flera månader lång kamp där Christian stångat pannan blodig för att få hjälp av det amerikanska jätteföretaget.

– De sa först att jag skulle vänta 7 dagar, sedan 31. Därefter började de skylla på Swedbank, men där intygar personalen att inga pengar har kommit fram.

Efter mängder av meddelanden och mejl dök pengarna en dag plötsligt upp igen på Christians Paypal-konto. Där är de dock låsta.

– De håller dem gisslan fortfarande. Jag försökte föra över 50 kronor till Swedbank. Men inte heller de har kommit fram.

”Pengarna finns ingenstans”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer som drabbats av problem efter att de använt sig av Paypals-tjänster.

57-årige Mats i Växjö hjälpte en kollega med ett köp av bildelar. Men pengarna som han skickat till sitt Swedbank-konto nådde aldrig sin destination.

Och Mats har inte haft samma tur som Christian.

– Mina pengar är fortfarande borta. De finns ingenstans och det är helt omöjligt att få svar från Paypals kundtjänst.

– Massor av människor har råkat ut för liknande saker. De sköter detta oerhört dåligt.

Jessica köpte en dvd-box från USA som visade sig vara piratkopierad.
Jessica köpte en dvd-box från USA som visade sig vara piratkopierad.

En annan som hamnat i trubbel är 38-åriga Jessica i Trollhättan. Hon beställde en dvd-box med 21 säsonger av tv-serien ”Law and order” från en person i USA. Det visade sig dock snabbt att skivorna var piratkopierade.

– Paypal uppmanar mig att skicka tillbaka varan till säljaren. Jag är sjukskriven och har det väldigt knapert, så jag är inte så sugen på att betala för frakt igen när jag vet att jag med största sannolikhet inte kommer få se de där pengarna igen.

– Paypal säger att de betalar tillbaka om man får felaktiga varor. Men när det väl gäller så håller de inte vad de lovar.

Paypals huvudkontor i San José, Kalifornien.
Paypals huvudkontor i San José, Kalifornien.

Våg av anmälningar

På omdömessajten Trustpilot ventilerar mängder av Paypal-användare sitt missnöje.

”Var tar pengarna vägen det verkar som dom går upp i rök. Bedrägeri i högsta grad att lura den lille”, skriver en person.

”Använder inte deras tjänster då deras kundtjänst är ett skämt”, ryar en annan.

Hittills i år har 84 anmälningar mot Paypal kommit in till Konsumentverket. För helåret 2020 var den siffran 114.

Många har även slagit larm till Finansinspektionen.

– En stor del av dem som hör av sig uppger att det är svårt att komma i kontakt med Paypals kundtjänst, säger avdelningschefen Lars Malmström.

– Vi har fört detta vidare till våra kollegor i Luxemburg, eftersom det är där som Paypal har licens. Utöver det har vi begränsade möjligheter att agera. Vår bild är att företaget har vidtagit en hel del åtgärder, och sedan en tid tillbaka har klagomålen upphört.

Aftonbladet har utan framgång sökt Paypal för en kommentar.


Jackpott 7 miljoner! Följ expertens system på Stryktipset med EM
Publisert:

LÄS VIDARE