Utlandsresa i sommar? Här är kraven från populära länderna

Av:  Helena Wande/TT

Vaccinationer, utökade testmöjligheter och lägre smittspridning väcker liv i reslusten.

Men för den som tänker göra en utlandsresa gäller det att ha koll på vilka intyg och tester som krävs. Olika länder har olika regler – här är det som gäller för några av de mest populära.

Svenska UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till länder inom EU och Schengen. Till dem hör förutom de nordiska länderna även en rad populära turistmål som Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien och Spanien.

Turismen är en viktig inkomstkälla i flera länder och hoppet om att åter få välkomna turister, med restriktioner, är stort på flera håll. Länder som Italien och Spanien rapporterar ett märkbart bokningstryck, om än på lägre nivåer än före pandemin.

Förutom att man bör ha i bakhuvudet att situationen gällande smittspridning och reserekommendationer snabbt kan ändras är det en hel del annat att tänka på inför utlandsresan.

Flera länder kräver att man kan uppvisa ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. I vissa fall räcker det med ett snabbtest, så kallat antigen-test, som på bilden. I andra fall krävs ett PCR-test. Arkivbild.
Flera länder kräver att man kan uppvisa ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. I vissa fall räcker det med ett snabbtest, så kallat antigen-test, som på bilden. I andra fall krävs ett PCR-test. Arkivbild.

Olika länder kräver olika intyg och har skilda regler för testning och syn på intyg om vaccinering. Från den 1 juli ska svenskar kunna ansöka om ett så kallat coronapass, enligt internationell standard, där uppgifter om covidvaccinering, eventuella antikroppar och covidtest ska ingå.

Flera europeiska länder planerar att ansluta till systemet med covidintyg den 1 juli, men vissa välkomnar redan nu fullvaccinerade utan negativt covidtest.

UD har en app, UD Resklar, med uppdaterad information från olika länders ambassader om vad som gäller för resor till respektive land. Informationen kan också hämtas på swedenabroad.se. UD uppmanar även alla svenskar som reser utomlands att skriva upp sig på svensklistan.

Utöver det behöver man kontrollera vilka lokala smittskyddsrestriktioner som gäller i respektive land exempelvis om munskyddsanvändning, utegångsförbud vissa tider och liknande.

Här är inresereglerna som gäller just nu för några av svenskarnas favoritresmål:

I Danmark kan ett positivt antikroppstest vara biljetten in i landet.
I Danmark kan ett positivt antikroppstest vara biljetten in i landet.

Danmark

Färdigvaccinerade med intyg och de som kan uppvisa intyg på genomgången covid-19-infektion (antikroppar) får resa in i Danmark och slipper karantän och ytterligare testning.

För andra gäller att man måste kunna uppvisa ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt. Därefter uppmanas man till självisolering i tio dagar.

Danmark uppdaterar varje vecka vilka länder som omfattas av olika restriktioner.

Frankrike

Från den 9 juni gäller att färdigvaccinerade får resa in i Frankrike utan att uppvisa negativt PCR-test. I övrigt måste alla inresande över 11 år uppvisa negativt covidtest, (antingen PCR- eller antigentest) som är maximalt 72 timmar gammalt. Inget krav på självkarantän eller ytterligare test på plats. Resenärer måste även fylla i en hälsodeklaration.

Rhodos huvudgata.
Rhodos huvudgata.

Grekland

För inresa i Grekland krävs ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test som inte får vara mer än 72 timmar gammalt eller ett bevis på antikroppar. Alla över 5 år behöver något av dessa intyg.

Även fullvaccinerade svenskar behöver just nu kunna uppvisa ett PCR-test då de vaccinationsintyg som kan utfärdas i Sverige ännu inte uppfyller internationella krav.

Resenärer måste också före avresa fylla i dokumentet Passenger Locator Form (PLF) med kontaktuppgifter.

Venedig, Italien.
Venedig, Italien.

Italien

Samtliga över 2 år som reser in i Italien måste kunna uppvisa ett negativt PCR- eller antigentest som är maximalt 48 timmar gammalt. För den som inte kan uppvisa ett giltigt sådant test finns krav på självisolering samt hälsoövervakning under tio dagar med ny testtagning efter fem dagar.

Alla som reser in i Italien måste fylla i formuläret EU Digital Passenger Locator Form. Blanketten finns även i pappersform. De som reser in i landet ska även anmäla sig till den lokala hälsovårdsmyndigheten i den region man besöker.

Kroatien

Kräver ett negativt PCR-test, max 72 timmar gammalt, alternativ ett antigentest, max 48 timmar gammalt, för inresa.

Vaccinationsbevis på antingen en eller två doser vaccin godtas. Det måste ha gått ett visst antal dagar sedan vaccinationen för att det ska räknas. De som kan uppvisa intyg på antikroppar i kombination med en dos vaccin välkomnas också.

Den som inte kan uppvisa något av det kan testa sig på plats vid inresan följt av självisolering till dess att ett negativt test kan uppvisas.

Inresande rekommenderas även att fylla i formuläret Entercroatia.

Flygplatsen i Palma, Mallorca.
Flygplatsen i Palma, Mallorca.

Norge

Norge har stränga inreseregler för de flesta som inte är bosatta i landet. Alla som reser till Norge måste registrera sig digitalt före inresa, tidigast 72 timmar före resan. Testning för covid-19 ska sedan ske vid gränsövergång och kan göras vid särskilda gränsstationer. De som reser från länder eller områden som klassas som röda, enligt den norska klassificeringen, ska kunna visa ett negativt covidtest som är maximalt 24 timmar gammalt. Sverige är i nuläget rödklassat.

De som reser in i Norge måste sitta i karantän i upp till tio dagar. Särskilda karantänhotell finns för ändamålet.

Palma, Mallorca i maj.
Palma, Mallorca i maj.

Spanien

Sedan den 7 juni har Spanien öppnat för dem som kan uppvisa ett intyg gällande vaccination, oavsett vilket land man reser från.

För dem som reser från det som klassas som högriskområde och ännu inte är fullvaccinerade går det nu också att visa upp ett negativt så kallat antigentest, maximalt 48 timmar gammalt vid inresan. Tidigare krävdes ett PCR-test taget tidigast 72 timmar före avresa. Barn under 6 år behöver inte uppvisa något covid-test.

Utöver det behöver de som flyger till Spanien fylla i en särskild hälsodeklaration, så kallat FCS-formulär, tidigast 48 timmar före ankomst. Det gäller samtliga resenärer.

 

PODD Hotet mot ”freedom day”

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu