Percy Nilsson inför rätta för misstänkt insiderbrott

Nekar till brott: ”Det var oönskad information”

Av:  TT

Den skånska näringslivsprofilen Percy Nilsson har åtalats misstänkt för grovt insiderbrott för köp av aktier i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018. Han nekar till brott. Arkivbild.
Den skånska näringslivsprofilen Percy Nilsson har åtalats misstänkt för grovt insiderbrott för köp av aktier i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018. Han nekar till brott. Arkivbild.

Ett sms om ett kommande bud på fastighetsbolaget Victoria Park kan bli avgörande när näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson ställs inför rätta för misstänkt insiderbrott.

I dag inleds rättegången.

”Hej Percy. Kommer ett bud i morgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan”.

Samma dag som han tog emot textmeddelandet från Dan Olofsson köpte Percy Nilsson, via bolag, aktier i fastighetsbolaget Victoria Park för över 3 miljoner kronor. Aktieköpet gjordes i samband med att det pågick en budstrid om fastighetsbolaget. Olofsson och Nilsson var båda redan ägare i bolaget.

De åtalades för grova insiderbrott i juli 2020 men har hela tiden nekat till brott.

Enligt Dan Olofssons ombud var syftet med sms:et inte att påverka Percy Nilsson att köpa aktier, ingen sådan uppmaning finns, snarare tvärtom.

– Dan Olofsson var djupt involverad med en budgivare som han föredrog och vad han ville var att andra aktieägare skulle sälja aktier när budet väl blev offentligt, säger Tomas Nilsson, advokat.

”Olycklig omständighet”

Percy Nilssons ombud Lars Kruse kallar det inträffade, att aktieköpet skedde i samband med sms:et, ”en ren olycklig omständighet”.

– Percy Nilsson hade inte bett om den information han fick. Det var oönskad information som sammanträffade med en redan lagd köporder, säger Lars Kruse.

Dan Olofsson. ARKIVBILD.
Dan Olofsson. ARKIVBILD.

Målet som ska avhandlas i Stockholms tingsrätt under 25 förhandlingsdagar under nio veckor består av två delar varav den ena rör Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC. Även när det gäller TDC fanns uppköpserbjudanden som inte offentliggjorts för marknaden. De affärer som omfattas av åtalet skedde främst under våren 2018.

Totalt 14 personer står åtalade varav tre i delen som rör fastighetsbolaget, och det är endast i den delen Dan Olofsson och Percy Nilsson är aktuella. De är inte kallade till tingsrätten förrän i mitten av september.

Flera delar

Ekobrottsmyndigheten anser sig ha bevis för att handeln har skett på ett brottsligt sätt. Att Nilsson svarat med två tummar upp på Olofssons sms varpå aktieköpet skedde någon timme efter textkonversationen.

– Åtalet har väckts på goda grunder. Det är ett bra bevisläge, säger Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM.

– Det är allvarligt att han (Dan Olofsson, reds anm) i den positionen han var förde vidare den informationen till Percy Nilsson.

Även i delen som rör de misstänkta insiderköpen i TDC finns en rad meddelanden som åklagaren har lagt fram som bevis.

– Det finns ett stort antal meddelanden som är besvärande för de misstänkta om kommande bud och budnivåer som har skickats i den krypterade tjänsten Signal, säger Pontus Hamilton.

”Ett bra bevisläge”, säger åklagaren inför att rättegången mot Percy Nilsson och 13 andra inleds.
”Ett bra bevisläge”, säger åklagaren inför att rättegången mot Percy Nilsson och 13 andra inleds.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu