EU förlänger krisregler

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-05-23

Valdis Dombrovskis är vice ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Valdis Dombrovskis är vice ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.

EU:s strikta budgetregler får ligga i träda i ett år till när kriget i Ukraina följer på coronapandemin. EU-kommissionen vill samtidigt få medlemsländerna att tänka ekonomiskt på energisidan.

Undantaget från EU:s budgetregler infördes under coronapandemin, men får nu fortsätta även under hela 2023.

– Det här ger ett utrymme för nationell finanspolitik att reagera snabbt om och när det behövs. Ryssland brutala invasion av Ukraina fortsätter att chocka Europa, säger vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis på en presskonferens vid presentationen av årets ekonomiska rekommendationer till EU-länderna.

Kommissionens förslag var väntat, bland annat med tanke på inflationen och de fortsatt skyhöga energipriserna.

I kommissionens rekommendationer läggs i år särskild tyngd på energisidan, som ett led i arbetet med att fasa ut beroendet av ryska fossila bränslen.

Sverige får bland annat råden att ytterligare minska behovet av olja, inte minst i transportsektorn, genom ökad energieffektivitet och mer investeringar i elektrifiering och förnybart.

I de mer allmängiltiga rekommendationerna för Sverige ingår i sin tur – som vanligt – förmaningar om bostadsmarknaden och hushållens stora skuldsättning.

”Det allmänna politiska ramverket bidrar fortsatt till skulduppbyggnad som leder till ökade bostadspriser samtidigt som hyresmarknaden ännu inte har avreglerats”, skriver EU-kommissionen bland annat.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu