Tyska krav på krafttag mot inflationen

Av:  TT-Bloomberg

Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild
Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild

Den rekordhöga inflationen i eurozonen kommer inte att sjunka tillbaka av sig själv, enligt Joachim Nagel, chef för den tyska centralbanken Bundesbank.

– Penningpolitiken måste reagera resolut för att bekämpa inflationen, tillägger han.

Uttalandet görs i samband med en prognosuppdatering, där Bundesbank drastiskt drar ned tillväxtutsikterna och höjer inflationsprognosen för den tyska ekonomin.

Inflationen i Tyskland beräknas i snitt ligga på 7,1 procent i år, 4,5 procent 2023 och 2,6 procent 2024, enligt den nya prognosen. Det kan jämföras med en tidigare prognos, där inflationen beräknades till 3,6 procent 2022 och 2,2 procent 2023-2024.

Den tyska tillväxten väntas enligt prognosen stanna på 1,9 procent i år, vilket kan ställas mot en tidigare prognos på 4,2 procent. För 2023 och 2024 räknar Bundesbank med en tillväxt på 2,4 procent respektive 1,8 procent.

Enligt Bundesbank försämras utsikterna för den tyska ekonomin – eurozonens motor – av Ukrainakriget och komponentbrist i skuggan av pandeminedstängningar i Asien.

Bundesbanks prognos uppdateras dagen efter ett räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), där ECB-chefen Christine Lagarde flaggat för en serie räntehöjningar med start i juli – med stor risk för att det blir en så kallad dubbelhöjning på 0,50 procentenheter i september.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu