Viktiga datum för skatteåterbäring

Deklaration: Så kan du få skattepengarna redan i mars

Av: 

Gustaf Larsson

Elisa Amorelli

Deklarationen

Snart är det dags att förbereda för årets skatteåterbäring.
Digital brevlåda, skattekonto, inkomstdeklaration – här är allt du behöver veta inför deklarationen 2022.

I år är det rekordmånga som kommer att få sin deklaration redan i början av mars. Den som har eller skaffar digital brevlåda senast den 24 februari får sin deklaration skickad dit mellan den 2 och 7 mars.

Många har skaffat en digital brevlåda under pandemin för att få sitt covidbevis och dessa personer kommer även att ta emot sin deklaration digitalt i år.
– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper. Då blir det enklare att planera sin privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
Direkt efter det digitala utskicket kommer även de som får sin deklaration på papper att kunna logga in på skatteverket.se och se sin deklaration som pdf.

Då öppnar deklarationen 2022

Den 15 mars öppnar tjänsten för att deklarera och då kan nästan alla logga in för att deklarera på skatteverket.se. Endast den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars – 15 april.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

– Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Alem Resulovic.

Deklaration 2022: Här är dagarna att hålla koll på

 • 24 februari: Digital brevlåda. Detta är sista dagen för att skaffa digital brevlåda för att hinna få sin deklaration utskickad digitalt. Skaffar du digital brevlåda efter det eller inte alls, behöver du vänta på pappersdeklarationen, och det kan i värsta fall dröja till 15 april innan den kommer (även om e-tjänsten där du kan deklarera öppnar tidigare än så för alla, även de som inte har digital brevlåda).
 • 2–7 mars: Deklarationen skickas ut. Detta datum skickas e-deklarationerna ut som till de som hade tecknat en digital brevlåda senast den 27 februari.
 • 14 mars: Kvarskatt. Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.
 • 13 mars–15 april: Fysiska deklarationer skickas ut.
 • 15 mars: Här öppnar deklarationen på skatteverket.se och i appen.
 • 30 mars: Sista dagen att deklarera digitalt för den som vill få sin skatteåterbäring strax efter påsk.
 • 5–8 april: Pengar betalas ut för dem som godkänt digitalt utan ändring senast 30 mars.
 • 2 maj: Sista dagen att deklarera. Din inkomstdeklaration för inkomståret 2021 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen.
 • 8-10 juni: De som inte fått sina skattepengar i april får utbetalningen mellan den 8 och 10 juni.
 • 14 november: Sista dagen att betala kvarskatt.

Här är några av de viktigaste datumen för företagare:

 • 17 januari: Du ska ha betalat in preliminärskatt, arbetsgivaravgift, avdragen skatt och arbetsgivardeklaration. Detta återkommer sedan en gång varje månad under hela året.
 • 25 februari: Du som redovisar aktiebolag eller förening per helår och har haft EU-handel under beskattningsåret ska ha skickat in din momsdeklaration. Har du moms att betala ska den vara betald.
 • 30 juni: Inkomstdeklaration två och tre på blankett ska skickas in.
 • 12 juli: Du som deklarerar på blankett ska ha skickat in momsdeklarationen för aktiebolag och föreningar om du redovisar per helår. Har du moms att betala ska den vara betald.
 • 17 augusti: Momsdeklarationen ska vara inskickad för ditt aktiebolag och din förening om du redovisar per helår och via e-tjänsten. Har du moms att betala ska den vara betald.
Deklaration 2022 – här är allt du behöver veta.

När är sista datum för deklarationen?

Tisdagen den 30 mars 2022 är allra sista dagen för att godkänna en digital deklaration för att kunna få skatteåterbäring i april.

Senast måndagen den 2 maj 2022 ska du ha lämnat deklaration för inkomståret 2021. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga som ska lämnas framgår av e-tjänsten eller deklarationsblanketten.

Har du sålt din bostad? Här hittar du information om hur du skattar för bostadsvinsten.

När kommer skatteåterbäringen 2022?

Någon gång i dagarna runt den 7–9 april kan många räkna med att få sina pengar. Med andra ord strax före påsk.

Det är den grupp som har deklarerat digitalt, har uppgivit sitt bankkonto och inte gjort några tillägg eller andra ändringar som kan ha dessa datum i beräkning.

De allra flesta kan dock räkna med att få sina pengar i juni, strax före midsommar. Någon gång mellan 8 och 10 juni kommer pengarna för de som deklarerat senast 2 maj.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Från och med årsskiftet kan du göra avdrag med 50 procent för gröna investeringar.
Snart börjar skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna.

Viktigt inför deklarationen

 1. Registrera bankkonto. En viktig faktor för att få pengarna tidigt på året är att ha anmält bankkonto dit du vill ha din skatteåterbäring.
 2. Kontrollera uppgifter. De förtryckta uppgifterna på din deklarationsblankett ska vara korrekta. Om inte, ska du kontakta den som har anmält uppgifterna till Skatteverket, som i de flesta fall är ens arbetsgivare. Om du till exempel har bytt bank är det viktigt att kontrollera att det är rätt uppgifter ifyllda.
 3. Skaffa digital brevlåda. För att få ta del av deklarationen och få pengarna snabbare, är det ett måste att ha en digital brevlåda. En sådan skaffar man via bland annat Skatteverkets hemsida, och här kan du läsa om vad som skiljer de olika brevlådorna åt.
 4. Missa inget viktigt avdrag. Det finns mängder av avdrag att göra, men vad man själv har rätt till att dra av kan vara en djungel att förstå. För att få en bättre överblick kan du läsa vår artikel där samtliga avdrag finns listade.
Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Deklarationen

LÄS VIDARE

HELA LISTAN: Här är alla skatteavdrag i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen

Skatteverket

Privatekonomi

Sparande