Handeln flyttar Halloween

Inga pumpor och skelett på Allhelgona-helgen

Halloween ska inte längre krocka med vår svenska allhelgonahelg.

Svensk Handel rekommenderar nu sina medlemmar att flytta försäljningen av skelett och pumpor till den 31 oktober, som är den dag då Halloween firas i USA.

Inga pumpor på Allhelgona Halloween-firandet flyttar nu till en egen dag.
Inga pumpor på Allhelgona Halloween-firandet flyttar nu till en egen dag.

Bland andra Svenska Kyrkan har upprörts över att allhelgonahelgen de senaste åren allt mer kommit att konkurreras ut av den betydligt festligare amerikanska halloweentraditionen.

Skämtbutiken Buttericks VD Bengt Olander var den som introducerade Halloween i Sverige och firandet hamnade då naturligt på allhelgonahelgen eftersom det låg närmast den 31 oktober, den dag då amerikanarna firar sin halloween.

Debatten kring halloween har dock fått de svenska handlarna att börja överväga att flytta firandet till det amerikanska datumet istället för allhelgonahelgen. Nu rekommenderar också branschorganisationen Svensk Handel sina medlemmar att göra det.

En importerad högtid

”Vi hade fått indikationer från flera företag om att det fanns ett intresse av att lägga firandet på en annan dag. Det visade sig också i vår undersökning att många av företagen redan planerade att flytta helgen. Halloween är ju en importerad högtid från USA och firandet i Sverige överensstämmer inte med tiden för firandet i resten av världen”, säger Björn Olsson, tillförordnad informationschef på Svensk Handel.

Bland annat har ICA genomfört en undersökning bland sina handlare där det visade sig att en majoritet av de tillfrågade ville flytta på halloweenfirandet. För handlarna innebär en separering av de båda dagarna också en chans till ökad försäljning.

”Det innebär två tillfällen för handeln att sälja varor istället för en. Inför halloween säljs kanske mer av skräckleksaker och utklädningssaker som ändå inte säljs till allhelgonahelgen, men för matvaror borde det kunna innebära vissa spridningseffekter”, säger Björn Olsson.

Halloween och allhelgonahelgen kommer dock även fortsättningsvis att hamna tätt inpå varandra och eftersom allhelgona alltid ligger över en helg lär nog Svenska Kyrkan möta fortsatt konkurrens om uppmärksamheten från diverse pumpor och skelett.

Per Ericson (per.ericson@ekonomi24.se)/Ekonomi24

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN