AMF kräver besked av Christer Elmehagen

Vill ha rättsutredning om hur förre AMF-chefen räddade sina pensionspengar

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen kritiseras hårt för att ha flyttat 30 miljoner för att rädda sina pensionspengar.

Nu vill AMF inleda en rättsutredning för att få loss uppgifter om hans förehavanden.

Christer Elmehagen är den ende både i nuvarande och tidigare AMF-ledningen som inte låtit sig granskas.

Aftonbladet avslöjade tidigare att han före jul flyttade 30 miljoner av sina pensionspengar, en flytt som kan ha sparat honom 2,4 miljoner kronor.

En månad senare beslutade AMF om ett återtag – att minska värdet på pensionskapitalet med åtta procent.

Sedan gick han i pension.

Vill utreda transaktionerna

Nu har alla andra i ledningen lagt korten på bordet och redogjort för sina transaktioner. Elmehagen vägrar dock – och han har ingen skyldighet till det enligt kundsekretessen. Men AMF vill utreda transaktionerna ändå.

– Jag har bett om en ordentlig rättsutredning för att se om det finns några möjligheter att komma åt dessa uppgifter, säger Göran Tunhammar, ordförande för AMF, till Dagens Industri.

– Jag är stark vän av att frågor måste upp på bordet. Bäst vore om han talar om hur det ligger till. Sådant här måste rensas ut, det är oerhört viktigt, säger Tunhammar till Dagens Industri.

Inget juridiskt fel

AMF:s informationschef Stina Sandell kan inte bekräfta pengaflytten. Hon säger att om den har ägt rum, så har Elmehagen inte gjort fel i juridisk mening.

– Alla vanliga sparare har samma möjlighet att flytta sitt pensionssparande. Och informationen han hade var tillgänglig för alla, säger hon till Aftonbladet.

Flytten på 30 miljoner gjordes i december. I januari beslutade AMF om ett återtag, som innebar att man skulle minska värdet på pensionskapitalet med åtta procent.

Varför flyttade han pengar om ingen visste något om återtaget?

– Han visste liksom alla att det fanns en risk för ett återtag. Men han hade ingen ytterligare information, så det handlar inte om något insiderbrott.

Vice vd:n Ingvar Skeberg fick sparken för att ha flyttat en betydligt mindre summa – två miljoner kronor. Styrelsen ansåg pengaflytten oetisk.

Har ni några etiska riktlinjer för vd:arna?

– Vi har etiska principer som gäller för alla, men inget speciellt för vd:arna. Vi diskuterar också ständigt moral, men vi kom aldrig till frågan om det var rätt av de anställda att flytta sina pensionspengar.

Aftonbladet har sökt både Christer Elmehagen och Göran Tunhammar utan resultat.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN