"Man har alltid yxan hängande över sig"

Av: 

Mikael Hellmyrs

Privatekonomi

Bengt och Katarina förlorade 1,2 miljoner när finanskrisen slog till

februari 2009 Bengt och Katarina Mattsson var några av de sparare som drabbades hårt när Lehman Brothers gick omkull. Idag, ett och ett halvt år senare, känner de fortfarande av förlusten. – Det är inte precis aktuellt att byta bil, säger Bengt Mattsson.
februari 2009 Bengt och Katarina Mattsson var några av de sparare som drabbades hårt när Lehman Brothers gick omkull. Idag, ett och ett halvt år senare, känner de fortfarande av förlusten. – Det är inte precis aktuellt att byta bil, säger Bengt Mattsson.

– Nej, ni kan inte bli återbetalningsskyldiga, sa säljaren.

Bengt och Katarina Mattsson placerade då sina livsbesparingar i Actas valutaobligation.

Ett par år senare sitter paret hemma i Uppsala med skulder upp över öronen.

– Actas säljare ringde påfallande ofta till nyblivna änkor. De sa att ”vi har fått höra att det var din man som sköte ekonomin i hushållet och att han tyvärr gått bort nu, men nu ska vi hjälpa dig att få rätsida på det ekonomiska”, säger Bengt Mattsson, 75, och suckar tungt.

Är förbannad

Bengt är ännu förbannad över det fula och förslagna tillvägagångssättet.

– Fortfarande är det många äldre änkor som ringer mig och är så förtvivlade. De har kanske satsat 60 000 - 80 000 tusen, pengar som Acta skulle förvalta. Men inte kan de betala i vissa fall 240 000 med räntor.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur paret Mattsson 2007 satsade pengar i Actas valutaobligation. Bengt en mindre summa, men Katarina, 73, sitt livs besparingar.

Enligt säljaren från Acta, som inte nämnde att Kaupthing Bank och Lehman Brothers låg bakom själva upplägget, skulle allt vara fullkomligt riskfritt. Sedan kom finanskrisen och Lehman Brothers kraschade.

Många drabbade

Runt 4 000 svenskar hos Acta Kapitalförvaltning hade tecknat sig för Valutaobligation Tillväxtmarknader 1–4. De drabbades hårt ekonomiskt. Många mycket hårt – i vissa fall på miljonbelopp. För paret Mattsson har den ekonomiska smällen inneburit att de fått dra åt svångremmen en hel del.

– Vi sitter alla i skuldfällan och det gnager i en att för jämnan ha yxan hängande över sig. Frugan fick nyligen ett inkassokrav på 400 000 som vi bestridit. Vi bor i hyreslägenhet och får ju hålla igen på en del saker, det är inte precis aktuellt att byta bil, det är inte frågan om några sådana saker alls nuförtiden, säger Bengt.

"Vi ska vinna"

Det rättsliga efterspelet till Actaaffären är på gång att inledas.

– Advokaterna vill inte att vi drabbade ska yttra oss om själva läget. Men det är två advokatbyråer som jobbar ihop och vad jag förstått skulle de första drabbade upp i rätten nu kring augusti eller september.

– Det här ska vi vinna, säger Bengt Mattsson bestämt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Familjen Mattsson blev blåsta - på 1,2 miljoner | SvD
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi