”Som ägare är de så illa tvungna”

Av: Malin Axelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Lena Mellin om att staten går in med en miljard i SAS

Svenska staten pumpar in ytterligare drygt en miljard i SAS.

– Som ägare är de så illa tvungna, annars får de ju sälja sin del i SAS, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

För att behålla sin ägarandel på 21,4 procent i flygbolaget SAS måste svenska staten gå in med ytterligare drygt en miljard, vid en nyemission om cirka fem miljarder.

Varför pumpar staten in mer pengar i SAS men inte i Saab?

– Regeringen har hävdat hela tiden att det är Saabs ägare som ska ansvara för Saab. Därför har de ju satt sig i den sitsen att som SAS ägare måste de ta ansvar för SAS. De har verkligen starkt betonat att det är ägarnas ansvar att driva och ta förlusterna också, säger Lena Mellin.

Kan det vara en bra affär för staten att gå in med de här pengarna?

– Nej, det tror jag inte. På kort sikt så överlever SAS och det är ju mycket värt det också. Men SAS verkar verkligen illa däran, så man måste nästan sätta frågetecken för SAS framtid.

Vad kan komma för negativt av att gå in med mer pengar för statens del?

– Det är just diskussionen om varför stötta ett risigt flygbolag men inte en risig bilfabrik. Men då är det ju så att de spelar helt olika roller.

Vore det bättre för staten att dra sig ur SAS?

– Nu vet jag inte om SAS går att sälja för närvarande, men det är någon slags rest av det förgångna att staten har en så stor ägarandel i flygbolaget SAS. Det är inte modernt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN