Börsras i USA

Foto: Under en kort stund föll börsen med nio procent.
MIN EKONOMI

New Yorkbörserna störtdök under torsdagens handel och var som mest nere och vände på minus nio procent.

Ett feltryck som förvandlade miljoner dollar till miljarder kan ha legat bakom kursraset.

Det fria fallet hejdades dock och kurserna vände uppåt igen mot slutet av börsdagen. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned med 3,2 procent till 10 520,3. Nasdaqs kompositindex sjönk med 3,4 procent till 2 319,6.

Rörelserna på de amerikanska börserna var så stora att rykten började cirkulera om att ett tekniskt fel låg bakom raset. Uppgifterna dementerades dock av The New York Stock Exchange.

Det var framför allt Procter & Gambles aktie som visade upp onormala rörelser. Plötsligt föll kursen med mer än 20 procent utan synbar anledning. En tänkbar förklaring till raset ska enligt en talesman för företaget vara att en handlare genom en feltryckning registrerat en försäljning i miljarder dollar i stället för miljoner. Flera medier pekar ut en handlare på Citigroup som syndabock men bankjätten förnekar uppgifterna.

En mer normal tolkning av nedgången ska enligt bedömare vara ökad oro över att den grekiska finanskrisen ska sprida sig och besvikelse över den europeiska centralbankens avvaktande hållning. Investerarna hade hoppats att ECB skulle göra mer än att verbalt stödja den grekiska regeringens sparpaket som röstades igenom tidigare under dagen. Det fria fallet på Wall Street inleddes ungefär samtidigt som nya stridigheter mellan demonstranter och polis blossade upp utanför den grekiska parlamentsbyggnaden.

Oljepriset fortsatte neråt även på torsdagen och Exxons aktie likaså. Oljejätten backade 3,4 procent.

I finanssektorn tillhörde Bank of America förlorarna. Aktien gick ned med 7,2 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM