Riksbanken kan sänka rekordlåga räntan

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Oväntade siffrorna kan göra dina bolån billigare

Foto: Thinkstock

Inflationen ökar långsammare än vad Riksbanken räknat med.
Nu kan den redan superlåga reporäntan sänkas ännu mer.

Enligt vissa ekonomer kan styrräntan skruvas ner till noll.

I somras chocksänkte Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, reporäntan till rekordlåga 0,25 procent. Efter det räknade experterna med att räntebottnen var nådd.

Men nu visar siffror från Statistiska centralbyrån att konsumentpriserna stiger i mycket lägre takt än Riksbanken förutspått. Från augusti till september steg priserna med blygsamma 0,2 procent. Inflationstakten är 0,3 procent.

Det gör det mer sannolikt att Riksbanken sänker rekordräntan ännu mer redan i slutet av oktober.

– Riksbanken har sagt att toleransen för att inflationen blir lägre än väntat är väldigt liten. Dessutom har myndigheter, politiker och Bankföreningen tagit större ansvar för hushållens skulder. Det gör att Riksbanken nu helt kan fokusera på inflationen, säger Anna Felländer, chefekonom på Swedbank.

"Viktigt att få upp inflationen"

De nya siffrorna gör att Swedbank ändrar sin prognos för styrräntan. Banken tror nu att Riksbanken sänker reporäntan med 0,20 procentenheter till 0,05 procent på räntemötet den 27 oktober.

Nordea och SEB är inne på samma linje som Swedbank. Även Handelsbanken tror på en sänkning, men nämner ingenting om storleken i prognosen.

– Det är viktigt att få upp inflationen. Deflation [priserna sjunker, motsasen till inflation, reds anm] kan försvåra lönebildningen och skapa osäkerhet hos hushåll och företag, säger Anna Felländer.

Kan bli nollränta

Ekonomerna på den danska banken Nykredit går ännu längre än storbankerna i sin prognos: I en kommentar talar de om nollränta.

"Vi kan nu säga att sänkningen, med all sannolikhet, kommer redan i oktober, då i kombination med en nedreviderad bana. Sänkningens storlek är en öppen fråga. Eventuellt tas ett första försiktigt steg till exempelvis 10 punkter. En sänkning till noll kan dock inte helt uteslutas", skriver Nykredit enligt di.se.

Anna Felländer på Swedbank anser dock att en nollränta är osannolik.

– Vid 0,05 procent har man uttömt räntevapnet. Vi tror att Riksbanken sedan kan komma att ta till andra metoder för att få upp inflationen, men en ränta på 0 ligger inte i vår prognos, säger hon.

Bopriserna kan falla 20 procent

Så dyrt kan ditt boende bli med nya kraven

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN