Privatekonomi

Nu stiger elpriserna

avSusanna Vidlund

"Se över ditt elavtal och spara tusenlappar"

1 av 3
Tage Lidström har bytt ut vitvarorna till mer energisnåla varianter för att få ner elförbrukningen.

Den hårda vinterkylan kom som en överraskning för många av oss.

Med minusgraderna följer höjda elpriser.

– Vi hade 29,8 minus här i morse, säger Tage Lidström, 61, från Moskosel i Norrbotten.

Han har tilläggsisolerat huset, isolerat vinden och har treglasfönster. På taket sitter det solceller och i pannan eldas det med ved.

– Jag har gjort snart allting! Jag har till och med kopplat in diskmaskinen direkt på varmvatten nu. Men det bästa var nog när jag isolerade vinden. Då försvann en tredjedel av elförbrukningen, berättar Tage Lidström.

33,5 minusgrader

Tage har dessutom bytt ut vitvarorna till mer energisnåla varianter för att få ner elförbrukningen.

Och det behövs nog för i helgen slog kylan rekord för i år med hela 33,5 minusgrader i Vittangi. I veckan väntar fortsatta kyla med nordliga vindar och klart väder.

– I norr blir det fortsatt kallt och det verkar bli så även i nästa vecka, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Det är något kallare än normalt för perioden och med de lägre temperaturerna, följer höjda elpriser på elmarknaden Nordpool.

– Vi har konstaterat de höjda elpriserna med viss sorg. Vintern slog till, säger Jakob Eliasson som är elanalytiker på Villaägarnas Riksförbund.

Du betalar

Och det är konsumenterna som får betala.

– Priserna har gått upp ganska ordentligt och det beror på att det är så kallt. Vi har nu gått in i ett vinterläge och försörjningen blir lite mer ansträngd, konstaterar Magnus Askaner som är elrådgivare på konsumentsajten Elprisguiden.

Normalt sett är det mest prisvärt att binda sitt elpris under våren. Men enligt Magnus Askaner är det inte för sent nu.

– Om man är orolig kan man binda sitt elpris för en kortare tid, kanske tre till sex månader. Det är fortfarande hyggligt billigt. Men kolla villkoren så att du är fri att byta till annan leverantör när avtalet går ut.

Bättre rustade

Villaägarnas elanalytiker Jakob Eliasson anser att alla bör se över sitt elavtal.

– Över året blir det en slant man sparar. Det kan handla om tusenlappar.

Samtidigt behöver inte utsatta villaägare och andra elkonsumenter bli alltför oroade, eftersom de svenska kärnkraftverken väntas gå på full effekt från och med vecka 50 och därmed kan dämpa eventuella prischocker.

– Vi står bättre rustade i år än tidigare. Magasinen är fulla och kärnkraften ser ut att fungera bättre än vad vi dessvärre är vana vid, säger Jakob Eliasson.

ARTIKELN HANDLAR OM