Pharmacia köps upp av Pfizer

MIN EKONOMI

Jätteaffären klar idag blir världens största läkemedels- tillverkare

Den svensk-amerikanska läkemedelsjätten Pharmacia köps av den ännu större konkurrenten Pfizer.

Affären beräknas vara värd drygt 550 miljarder kronor.

Genom köpet blir Pfizer-Pharmacia världens största läkemedelsföretag.

Uppgörelsen avslöjas på måndagsmorgonen i de amerikanska tidningarna Wall Street Journal och New York Times.

Senare på dagen bekräftades den av Pfizer. Uppgörelsen innebär i korthet att Pfizer köper Pharmacia för drygt 60 miljarder dollar, vilket motsvarar 556 miljarder svenska kronor.

Tillsammans kommer de båda läkemedelsjättarna att få omkring 11 procent av världens läkemedelsmarknad. Bland produkterna finns flera av världens mest sålda läkemedel som kolestrolsänkaren Lipitor, potensmedlet Viagra och Pharmacias Celebrex som används för att behandla reumatism.

Oklart hur många som får gå

Mindre än en procent av ägandet ligger i svenska händer efter sammanslagningen.

Pharmacia har drygt 3 600 anställda i Sverige. Bedömare räknar med nedskärningar på grund av så kallade samordningseffekter, men det är fortfarande oklart hur många av de sammanlagt 150 000 anställda som kommer att få lämna den nya läkemedelsjätten.

Huvudkontoret på Manhattan

Bolagets huvudkontor kommer att ligga i New York, där Pfizer har sitt säte idag. Pharmacia har sedan en tid sitt huvudkontor i New Jersey.

Pharmacias koncernchef Fred Hassman blir ny vice styrelseordförande i Pfizer. Det nya bolaget kommer att ledas av Pfizers nuvarande vd och styrelseordförande Hank McKinnell.

Kursen sköt i höjden

Handeln med Pharmacia stoppades på Stockholmsbörsen under förmiddagen, i avvaktan på ytterligare information om affären. Men sedan uppgörelsen bekräftats vid lunchtid återupptogs handeln.

Marknadens reaktion var omedelbart positiv: på fem minuter steg kursen på med över 20 procent. Vid stängning hade Pharmaciaaktien, som blev börsens mest omsatta, stigit med 16,9 procent. Konkurrenten Astra Zeneca föll med 5,8 procent.

Fredrik Rundkvist, Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM