Tio av elva ridhjälmar klarar inte säkerhetskrav

Kontrollera din hjälm noga innan du köper den

Kontrollera din ridhjälm ordentligt innan du köper den.

Tio av elva kontrollerade hjälmar klarade inte säkerhetskraven i ett test Konsumentverket har gjort.

– Vi blev väldigt förvånade, säger Stina Johansson, utredare vid Konsumentverket.

Konsumentverket har genomfört ett test på elva av de vanligaste ridhjälmarna på marknaden. Hjälmarna testades med fokus på stötdämpning, hakband och märkning.

Resultatet blev nedslående. Endast en av de elva hjälmarna uppfyllde kraven. Samtliga hjälmar hade dock brister i dokumentationen.

Flera hjälmar drogs tillbaka

– Vi blev väldigt förvånade över att det var så otroligt dåligt resultat, säger utredaren Stina Johansson till TT.

När Konsumentverket redovisade sitt resultat för tillverkarna ledde det till att sex modeller rättades till, tre modeller slutade säljas helt och två tillverkare återkallade sina modeller från konsumenterna.

Att så många hjälmar underkändes är allvarligt, enligt Konsumentverket.

I Sverige rider cirka en halv miljon personer regelbundet. Det gör ridsporten till en av Sveriges största ungdomssporter.

Många skador

2008 uppsökte 14 000 personer en akutmottagning efter att ha skadats i ridolyckor. Av dem hade cirka 11 procent drabbats av hjärnskakning.

Många av de hjälmar som säljs på den svenska marknaden tillverkas i Asien. Det är inte ovanligt att svenska importörer handlar upp stora kvantiteter från tillverkningsländerna. Tillverkarna har ingen eller dålig kunskap om vilka säkerhetsregler som gäller på den svenska marknaden, och importörerna har ofta dålig insyn i produktionen.

– Branschen behöver bland annat få bättre kunskap om krav på formell dokumentation och märkning samt kvalitetssäkring av produktionen, säger Stina Johansson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN