FI överväger krav på bolåneamortering

Finansinspektionen överväger amorteringskrav på svenska bolån eftersom skulderna är för höga.

Men krav på avbetalning kan slå hårt mot många hushåll menar kritiker.

– Man kan lätt bryta sönder många sparares ekonomi, säger Claes Hemberg vid Avanza bank.

För några år sedan införde Finansinspektionen (FI) ett bolånetak på 85 procent för att hushållen skulle få en större buffert för negativa händelser på bomarknaden. Nu överväger man att komplettera med ett amorteringskrav på bolånen.

– Vi är bekymrade över att hushållens skuldsättning är så hög. Med ett amorteringskrav skulle hushållen sänka sina skulder, säger Malin Omberg, chef för ekonomisk analys vid FI.

När hushållen är för högt belånade innebär det inte bara en risk för den enskilde låntagaren, utan också för den finansiella stabiliteten. Malin Omberg tycker att de svenska bankerna ställer för låga krav på sina kunder.

Bankerna för slappa

– De har definitivt blivit slappare när det gäller att rekommendera amortering under 75 procent. Jag tycker att de borde förorda och diskutera det mer med kunderna, säger hon.

Enligt Svenska Dagbladet utreder Finansinspektionen avbetalningsskrav som skulle kunna innebära att nya låntagare tvingas amortera ner till 60 procent av bostadens värde på 20 år – något som skulle öka kostnaden med flera tusenlappar i månaden för vissa.

Men Malin Omberg vill inte gå in på några konkreta förslag som diskuteras av FI.

– Vi håller på att analysera läget just nu och vi överväger ett amorteringskrav som en möjlig åtgärd om vi ser att hushållens skuldsättning fortsätter att bli högre framöver, säger hon.

”Ett hårt slag”

Alla är inte överens om att ett avbetalningskrav är en bra metod för att säkra hushållen mot sämre tider. En av dem är Claes Hemberg som jobbar som sparekonom på Avanza bank.

– Att dra alla över en kam är för många sparare ett hårt slag som kan få dumma konsekvenser. Ekonomi är så mycket mer än bara boendet, säger Claes Hemberg.

Han tycker det är bra att prata om problemen med hög belåning men anser inte att FI ska bestämma hur mycket folk ska betala.

För dem som har låneränta mellan två och fyra procent, innebär en amortering på bara en procent att kostnaderna ökar med en tredjedel om året, enligt Claes Hemberg.

– Det skulle vara ett jättehårt slag. Folk är inte beredda och har inte utrymme för det. Amorteringskrav kan lätt bryta sönder många sparares ekonomi.

Så mycket får du betala

Om Finansinspektionen inför krav om amortering ner till 60 procent av bostadens värde på 20 år.

Bostaden värd 1 miljon – Lån på 850 000 kronor

Ökad kostnad per år: 12 500 kronor.

Ökad kostnad per månad: 1042 kronor.

Bostaden värd 2 miljoner – Lån på 1,7 miljoner kronor

Ökad kostnad per år: 25 000 kronor

Ökad kostnad per månad: 2084 kronor.

Bostaden värd 3 miljoner – Lån på 2,55 miljoner kronor

Ökad kostnad per år: 37 500 kronor

Ökad kostnad per månad: 3 125 kronor

Bostaden värd 4 miljoner – Lån på 3,4 miljoner kronor

Ökad kostnad per år: 50 000 kronor

Ökad kostnad per månad: 4 167 kronor

Uträkningarna är gjorda på lån med 15 procent kontantinsats.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN