Stockholmsoro slår mot fjällbostäder

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Antalet fjällbostäder som är till försäljning rusar. Och på vissa håll är prisraset över 20 procent.

– Jag tror att det beror på Stockholm, säger Cecilia Hemer Eliasson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Åre.

Under december 2017 och januari 2018 var snittpriset på en fjällbostad 2,3 miljoner kronor, en nedgång på 6 procent jämfört med året innan, enligt siffror från Hemnet.

Samtidigt rusar utbudet på fjällbostäder jämfört med förra året. I Sälen låg 201 objekt till försäljning under december och januari den här säsongen. Det är en uppgång med 103 procent – över en fördubbling – jämfört med tidigare säsong.

Längre försäljningstider

Motsvarande siffror i Åre var 121 objekt, upp 46 procent jämfört med året innan.

– Det tar lite längre tid innan lägenheter, fritidshus och villor säljs nu, säger Hemer Eliasson.

Enligt Hemer Eliasson var försäljningstiden förra året mellan två och tre veckor för ett objekt i Åre. Nu kan en försäljning ta en månad eller mer.

– Det förklarar kanske att utbudet blir högre, säger Hemer Eliasson.

Hon gör bedömningen att marknaden är trögare i Åre till följd av situationen i Stockholm. Vid nyproduktionsförsäljningar i den jämtländska fjällmetropolen kommer 90 procent av kunderna från Stockholm.

– De är oroliga för att i Stockholm är det en osäker marknad. Och då tror de att det är likadant här, säger Hemer Eliasson.

Däremot tror mäklaren i Åre att det utökade amorteringskravet som kommer den 1 mars inte spelar in.

– Jag har inte hört någon nämna amorteringskrav. Jag tror inte att vi påverkas lika mycket av det eftersom vi inte har lika mycket förstagångsköpare, säger Hemer Eliasson.

Splittrad prisbild

I Sälen har priserna rasat med 21 procent jämfört med 2016/2017. I Åre är det en uppgång på 14 procent.

– Min spontana känsla är att vi inte har märkt av någon prissänkning utan vi har ungefär samma priser som föregående år, säger Cecilia Hemer Eliasson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Åre

Sälen

Fritidshus

Amortering

MER OM MIN EKONOMI