Ökat tryck på Pokémonkort – värda tusenlappar

Av: 

TT

Samlarintresset för Pokémonkort har ökat. Arkivbild.
Samlarintresset för Pokémonkort har ökat. Arkivbild.

Passa på och vårrensa - nu är det högsäsong för köp av begagnade saker.
Hetast just nu är spelkort från Pokémon.
Ett enda kort såldes nyligen för 35 300 kronor på auktionssajten Tradera.

Våren är för många en tid på året att rensa ur förråd och garderober.

– Återbruk är hett och rätt och man kan sälja mer än vad man tror, det finns en marknad för det mesta, säger Sofia Hagelin på Tradera.

En stor och växande kategori är samlarobjekt så som vinylskivor, mynt och frimärken. Men uppstickaren för i år är kort från Pokémon. Försäljningen har ökat med 10 procent och snittpriserna på korten med 24 procent jämfört med förra året, enligt Tradera. En kortsamling såldes för 70 100 kronor och ett enskilt kort för 35 300 kronor.

Extremt uppsving

Johan Nilsson, grundare av spelbutiken Dragons Lair i Stockholm, ser efterfrågan på korten som en eftersläpning av spelet Pokémon Go som tog världen med storm under sommaren 2016.

– Pokémon Go gav ett extremt uppsving för nya Pokémonprodukter och kort. Det har tonat ned lite, men det återuppväckte och ökade samlarintresset för de gamla korten, säger Johan Nilsson.

Både barn och vuxna spelar Pokémon Go, men det är just vuxna som gett samlarintresset en nytändning, enligt Johan Nilsson.

– De yngre byter korten med varandra rakt av. Det är de äldre som har pengarna och som insett att de gamla korten finns, säger Johan Nilsson som berättar om att han träffat personer som sålt Pokémonkort för hundratusentals kronor.

Unika kort

Det är antingen kompletta samlingar eller enskilda kort som säljer bra. Men att veta vilka kort som är speciella, från en mindre upplaga, är svårt. Samma typ av kort kan se likadana ut, men finnas i olika versioner som är mer eller mindre unika.

– Det finns olika varianter på trycket och kan handla om en skugga eller om kortet är matt eller blankt som påverkar samlarvärdet, säger Johan Nilsson.

Kortets skick påverkar också värdet. Många kort har använts och kastats runt, vilket gör att de kort som är i bra skick är dyra. Det är alltså mycket som spelar in i vilket värde ens kort har, säger Johan Nilsson.

– Det är mycket att hålla koll på. Men det finns hjälp att få från bland annat Facebook-grupper, men även företag som värderar ditt kort. Det kostar ju men det kan vara värt det för en del, många samlare vill ha dem värderade, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu