Gratis buss- och tågresor för skånska ungdomar

Foto: Johnér
Högstadie- och gymnasieelever får gratis resekort i sommar.

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

90 000 högstadie- och gymnasieelever i Skåne ska få åka buss och tåg gratis i sommar.
Det är åtminstone planen. Men det finns flera hinder på vägen, rapporterar Sydsvenskan.

Regeringen har beslutat att avsätta medel för gratis sommarresor för unga under perioden 2018–2020. Landstinget i Stockholm har redan gjort tumme upp till fria SL-kort.

Även i Skåne arbetas det med gratis sommarkort. I maj tar Region Skånes kollektivtrafiknämnd beslut om att de ska gälla i hela Skåne, och inte bara i elevernas hemkommuner, skriver Sydsvenskan.

Oklart om pengarna

Totalt 90 000 skånska ungdomar från sexan till årskurs två på gymnasiet ska därmed kunna åka buss och tåg gratis i sommar.

Men det återstår några hinder på vägen. Regeringskansliet har ännu inte tagit beslut om hur de totalt 350 miljoner kronorna inom satsningen ska fördelas. Skånetrafiken behöver också hjälp från kommunerna med adresser till alla skolelever som är berättigade att få reskortet.

”Kraftig signal”

Så här svarar Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, på Sydsvenskans fråga om det finns risk att korten inte kan skickas ut före sommaren:

– Det är viktigt att vi skickar en kraftig signal till vår egen förvaltning, till de som handlägger det inom staten, och till våra skånska kommuner om att de måste vara på tårna för att hjälpa till i denna viktiga fråga.

Kortet är tänkt att gälla mellan 15 juni och 15 augusti.

Signalfel – det betyder ordet 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM