Nu är det bäst tid att sälja din bostad

Av: 

Josefin Westin

Nu är det bra säljläge innan bostadsannonserna ökar i april-maj.
Nu är det bra säljläge innan bostadsannonserna ökar i april-maj.

Amorteringskravet 2016

Om bara några veckor börjar bostadsannonserna att öka markant.
Passa på och sälj din bostad innan säljtoppen.
– Det är smart att passa på och sälja nu, säger Matilda Adelborg, pr- och marknadskoordinator på Booli.

Ska man hinna sälja innan bostadsmarknadens högsäsong och försöka knipa spekulanterna innan alla andra är det bäst att börja sätta i gång. För redan nästa vecka, vecka 13, börjar bostadsannonserna rullas ut i allt högre takt.

– Det är smart att sälja nu innan jätteutbudet kommer, säger Matilda Adelborg, pr- och marknadskoordinator på bostadssajten Booli.

Folk har hittills avvaktat

Antalet sålda bostadsrätter och villor ökar rent historiskt runt vecka 16, veckan efter påsk, enligt Boolis statistik. Det peakar dock först sista veckan i maj.

– Då är det högst utbud. Det är många som både vill köpa och sälja mycket under våren. Det kommer det säkert bli även i år, säger Adelborg.

Bostadsmarknaden har dock börjat trögt under årets första månader. Trots stor bostadsbrist i de allra flesta kommuner är det lågt utbud ute till försäljning.

– Det är en ond spiral. När det inte finns så många bostäder ute på marknaden blir folk rädda för att sälja först. Folk är rädda för att det inte ska komma ut så många bostäder på marknaden som de sen kan välja bland när de ska köpa nytt.

Bankens måsten strular

Boven i dramat är troligtvis amorteringskravet, som infördes den 1 juni i fjol. De flesta bankerna har även infört måstet att sälja först för att få köpa sen. Innan dess gick det utmärkt att köpa först.

Bara under förra våren och året innan dess - ville alla sälja samtidigt innan amorteringskravet infördes – men långt ifrån alla lyckades.

– Det är svårt att säga hur det blir i vår. Om det är färre som flyttar eller om folk bara avvaktar och att det kommer bli jättestort utbud i vår. Det har varit lägre utbud nu ganska länge.

Priserna fortsätter öka

Därför kan det vara rent taktiskt att ligga steget före. Att sälja när utbudet är lågt och köpa när utbudet ökar senare i vår och början av sommaren.

– För det kommer att komma mer, säger Matilda Adelborg.

Enligt Mäklarsamfundet fortsätter dessutom priserna att öka trots den tröga marknaden som råder just nu. Priserna på bostadsrätter har gått upp med tio procent och villor med tolv procent under det senaste året.

– I den senaste statistiken ser vi igen att det är en prisökning som håller i sig. Det har varit många varnande röster om fallande priser, men det ser vi inte i statistiken. Det är bostadsbrist och priserna fortsätter att stiga men i en takt som vi känner igen sen några år tillbaka. Det är inte så att man kan säga att bostadsmarknaden vilar. Vi har inte heller sett några effekter från vår omvärld, som brexit eller Trump. Människor är rätt desperata. De vill lösa sitt boende, säger Ingrid Eiken Holmgren, vd på Mäklarsamfundet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför gärna Gjensidiges bilförsäkring med den du har idag - det kan löna sig! Klicka här

Gjensidige

Publisert:

LÄS VIDARE

Mäklarna: Läget är unikt på marknaden

ÄMNEN I ARTIKELN

Amorteringskravet 2016

Bostadspriser

Booli

Amortering