Här är hetaste begagnattrenden i vår

Foto: Johnér
Många vill göra om hemmet i vår.
MIN EKONOMI

Många vill göra om hemmet i vår. Och det är sovrummet vi vill satsa på.
– Man vill finna ro i en stressig vardag, säger Elin Mattsson på Blocket.

Nu när våren kommer på allvar är det många som rensar ur sina hem och satsar på ny inredning. Inte minst under påskhelgen, som är den hetaste begagnathelgen på hela året hos såväl Blocket som Tradera.

”Rekordmånga auktioner”

– Vi brukar ha rekordmånga auktioner under påskdagen. Nu börjar solen titta fram och man får upp ögonen för hur det ser ut hemma. Man vill städa ur vintern och ta in våren och sommaren, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

En majoritet av all svenskar, 55 procent, planerar att göra om i hemmet i vår, enligt en Sifoundersökning som Blocket låtit göra. En femtedel anger att sovrummet är i störst behov av rensning.

Sovrummet hetast

– Det har varit väldigt mycket tips i inredningstidningar på hur man inreder hallen och köket, och sovrummet har hamnat lite i skymundan. Nu ser man möjligheten. Man vill finna ro i en stressig vardag och ha ordning och reda även i sovrummet, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

Sovrumstrenden märks även på Tradera där saker som sängar, sängbord och sovrumsförvaring ligger högt på topplistorna. Överlag vill många köpa och sälja möbler i vår.

– Det har ökat med 30 procent vilket är lite förvånande. Men i samhället i stort tänker vi mer på miljön och vill inte slänga saker på sopberget. Många är också villiga att köpa begagnat och kanske inte bara vill ha nya Ikea-möbler hemma, säger Sofia Hagelin.

Märkesmöbler går bra

På både Blocket och Tradera går märkesmöbler väldigt bra just nu.

– De säljer väldigt snabbt. Många söker efter kända formgivare som Hans J Wegners Y-stol till exempel. Vi vill ha färre prylar i hemmet, men vi vill ha kvalitetssaker med högt andrahandsvärde, säger Elin Mattsson, som slår ett slag för sammet.

– Det är väldigt hett. Det var den stora hiten förra året och något hela inredningsvärlden skrev om, och det märker vi håller i sig i år, säger hon.

Mycket grönt i hemmet är en annan stor trend som håller i sig.

– Vaser och krukor trendar, tillsammans med sticklingar. Vi vill ha mycket grönt hemma, säger Sofia Hagelin.

Blockets bästa tips för en lyckad försäljning

  1. Använd en bra bild – fota detaljer, varumärkesnamn och eventuell numrering. Fler bilder ökar också chans till snabbare försäljning.

  2. Sälj under säsong – nu när våren är här är det extra högt söktryck på utemöbler, så saker som hör vårsäsongen till kan med fördel säljas nu.

  3. Sätt ett bra pris – kolla runt på Blocket efter liknande annonser för att få en bra priskoll. Är det många annonser ute med samma typ av sak som du ska sälja kan du med fördel sänka priset något för att få din sak såld snabbare.

  4. Ha en beskrivande rubrik och annonstext – ha med modellnamn i rubriken och ta med mått och andra detaljer för att beskriva saken på bästa möjliga sätt. Om du säljer en helt ny sak som inte passade i hemmet, använd ord som “obruten förpackning”, ”nyköpt”, ”felköp” eller liknande.

  5. Sälj saker du inte längre har användning för – se över vad du har hemma och fundera på när du senast använde sakerna. Har du inte använt dem på något år och inte kommer att använda dem inom den närmaste tiden - sälj av dem så att de kan komma till användning hos någon annan.

Traderas bästa tips för en lyckad försäljning

  1. Skriv en tydlig rubrik – gärna med färg, skick och eventuell storlek.

  2. Välj ett utgångspris som inte är för högt – för det kan skrämma bort budgivare.

  3. Var detaljerad – Skriv ned allt som en köpare kan tänkas vilja veta: storlek, mått, skötselråd, pris i handeln. Är förpackningen obruten – skriv ut det i annonsen.

  4. Tänk på att använda ord som många söker på så att fler får upp annonsen.

  5. Ta flera bilder – med bra ljus, både bakifrån, framifrån och närbild. Om lapparna sitter kvar på produkten, ta en bild på det. Om kvitto finns, ta en bild på det också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning

Design

Påsken

Blocket

Tradera