Få unga sparar till bostad – är oroliga inför framtiden

avSandra Kjellström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér Bildbyrå
Många unga vuxna i åldrarna 20–29 år är oroliga för sitt framtida boende och bosparar inte, enligt en ny undersökning från Swedbank och Sparbankerna.

Många unga vuxna är oroliga för sitt framtida boende.
Bara hälften av de som är mellan 20–29 år sparar till en bostad.
– Det är klart att det är olyckligt, framför allt med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Fler än sex av tio unga vuxna är oroliga för sitt boende i framtiden. Bara varannan som är mellan 20–29 år bosparar, enligt en ny undersökning från Swedbank och Sparbankerna.

– Det är klart att det är olyckligt, framför allt med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut. Ska ungdomarna komma ut på marknaden är alternativet att köpa en bostad, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Vill bo billigt

Var tredje av de som är i 20-årsåldern, och som har svarat på undersökningen, säger att de har svårt att få pengar över för att spara.

Många värderar dessutom att bo billigt.

– Det är glädjande att ungdomarna faktiskt själva prioriterar prisvärda bostäder före lyxiga och flashiga som ligger på Stureplan. Jag tror att många har en bild av att ungdomarna bara vill bo innanför tullarna och ha fina bostäder, men de är faktiskt balanserade och har inte alls så höga krav. Det tycker jag är positivt i den här undersökningen, säger Arturo Arques.

Han tror att unga vuxna är mer medvetna i dag om hur priserna och utvecklingen på bostadsmarknaden ser ut.

– Framför allt de sista fyra-fem åren tror jag att det har gått upp för ungdomarna hur illa det är. Det är inte så konstigt, för bara för fyra år sedan var priserna mycket lägre.

Kom igång med ett sparande

Arturo Arques menar att det är ett problem att priserna i mindre städer och kommuner också börjar bli dyra.

– Hur mycket ungdomarna än anpassar och anstränger sig finns det en risk att vi hamnar i en situation där de inte har råd med bostäder på mindre orter heller.

Det viktigaste för att komma igång med ett bosparande är att göra en budget, anser han.

– Det är inget konstigare än att du får koll på dina inkomster och utgifter. Jag vill uppmana alla som inte sparar att göra det. När du väl har upptäckt att du faktiskt kan spara 500 kronor i månaden är det bra att ha en stående överföring så att pengarna dras automatiskt. Lägg också undan pengarna så fort lönen kommer.

Vad vill du säga till de här unga vuxna som inte har något bosparande?

– Att aldrig ge upp, hur tufft och jobbigt det än är. Det finns alltid lösningar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sparande

Bolån

Swedbank

Unga vuxna

MER OM MIN EKONOMI