Så slår pandemilagen mot småbutiker: Kan vara dödsstöten

Annica Landberg har drivit en spelbutik i Sköndal i 30 år. Men familjeföretaget går på knäna under coronakrisen – och den nya pandemilagen kan innebära ”dödsstöten”.

– Affärsmässigt blir det ett jättebortfall, säger hon.

Efter att pandemilagen börjat gälla måste butiker själva identifiera ett maxantal som får vistas i lokalen samtidigt – runt 10 kvadratmeter per person, enligt Folkhälsomyndigheten. Annars riskerar butiksinnehavaren böter.

– En bot i det här läget kan innebära dödsstöten, säger Annica Landberg.

Personalen har stegmåttat den lilla butiken och kommit fram till att sju personer kan vistas där inne samtidigt. Men det är mycket svårt att göra kunderna uppmärksamma på begränsningen, då de kommer och går för att uträtta snabba ärenden hela dagarna.

– Jag har nog ropat till folk kanske 10 gånger i dag. Det kommer ta en stund innan folk har vant sig, säger hon.

För att verkligen se till att reglerna efterföljs skulle hon behöva ta in extrapersonal vid dörren. Men ekonomiskt går det inte ihop.

– Redan innan var det tufft att ha en spelbutik. Ska vi höja personalkostnaderna med ytterligare en slags vakt så kommer vi inte att överleva, säger hon

Annica Landberg har drivit spelbutik i 30 år – men nu går familjeföretaget på knäna.
Annica Landberg har drivit spelbutik i 30 år – men nu går familjeföretaget på knäna.

Som postombud består en stor del av verksamheten åt att lämna ut paket till kunder. Men butiken tjänar främst pengar på att folk köper något, berättar Annica. Samtidigt måste hon flytta bort hyllor med varor för att ge mer plats åt kunderna. Dessutom måste kunderna ibland vänta på sin tur utanför, och då minskar inkomstkällan parallellt med antalet impulsköp.

Annica Landberg tycker att regeringen har ignorerat småföretagarna och efterlyser fler träffsäkra stödåtgärder.

– Alla stora företagare har fått otroligt mycket hjälp men vi småföretag har hamnat mellan stolarna, säger hon.

Annica Landberg
Annica Landberg

Positivt på andra håll

Åsikterna kring den nya pandemilagen skiljer sig runtom i landet. Lasse, som jobbar på Ica Nära i Jävrebyn, Piteå, är positivt inställd.

– Nu känns det lite bättre än tidigare. Förut sa man bara att det skulle vara ett lämpligt antal, nu har vi lite mer att gå efter med tio kvadratmeter per kund, säger han.

Max 28 kunder får vara inne i butiken samtidigt. En person är utsedd som ansvarig för att se till att det följs. Men det är inte så ofta de måste stanna inflödet av kunder nu ändå. Butiken har ofta färre kunder under vinterhalvåret, oavsett om det pågår en pandemi eller inte.

– Vi är en riktig sommarbutik, säger Lasse.

Får vänta utanför på ballonger

Partybutiken i Mariebergs köpcentrum i Örebro har av naturliga skäl färre kunder nu än före pandemin.

– Det är inte så mycket fester längre, så det är ganska stor skillnad på hur mycket kunder vi har nu jämfört med innan, säger butiksbiträdet Tintin Kagg.

Gallerian har varit bra på att skicka ut ny information i takt med att restriktionerna ändras och skärps. Så har det varit även nu inför den nya pandemilagen.

– Vi har en skylt som visar att man bara får vara max 15 personer i butiken. Sen har vi många ballongbeställningar också. Förut brukade man få vänta på sina ballonger vid kassan men nu ber vi kunderna gå ut och vänta, säger Tintin Kagg.

Partybutiken i Mariebergs köpcentrum i Örebro har färre kunder – men har fortsatt många ballongbeställningar.
Partybutiken i Mariebergs köpcentrum i Örebro har färre kunder – men har fortsatt många ballongbeställningar.

PODD Pandemilagen

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu