SSAB värvar förre LO-basen

Av: 

TT

Förre Lo-basen Karl-Petter Thorvaldsson har fått en tjänst som senior rådgivare för ståljätten SSAB. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

LKAB

Karl-Petter Thorwaldsson, före detta LO-ordförande, har fått ett toppjobb på SSAB. Hans uppgift? Att hjälpa företaget att bli först med att producera fossilfritt stål, rapporterar Dagens Nyheter.

– Den som har det första fossilfria stålet kommer att vinna en enorm marknadsfördel, säger han till tidningen.

I somras lämnade Thorwaldsson uppdraget som ordförande i LO. Nu tillträder han en tjänst som senior rådgivare för ståljätten.

– Min roll blir att se till att samarbeten fungerar, att vi får ihop det med olika tillstånd, med EU och med tull- och handelshinder. Tyvärr har Sverige i dag en ganska lång process för tillstånd och det är något som vi verkligen behöver jobba med, säger han till DN.

SSAB, energijätten Vattenfall och gruvbolaget LKAB samarbetar i projektet Hybrit. Målsättningen är att byta ut kol mot vätgas i tillverkningen av stål och därigenom kraftigt minska utsläppet av koldioxid. Kommersiell produktion av det "gröna stålet" planeras till årsskiftet 2025–2026.

Tidigare i veckan hoppade Scanias dåvarande vd, Henrik Henriksson, av sitt uppdrag för att i stället leda det nya stålbolaget H2GS, en konkurrent till Hybrit på den framtida fossilfritt stål-marknaden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

LKAB

Vattenfall