"Roaring Kitty" kallad till Gamestop-utfrågning

Av:  TT

På torsdag inleds ett nytt kapitel i Gamestop-sagan, som under några veckor har skakat om börser i hela världen.

Finansutskottet i USA:s representanthus har kallat Youtube-influencern "Roaring Kitty" som ett av flera vittnen i en liveströmmad digital utfrågning.

"Roaring Kitty" – som egentligen heter Keith Gill – har beskrivits som en pådrivande profil bakom den hajp på sociala medier som ledde till att det New York-noterade spelbutiksbolaget Gamestops aktie rusade med ofattbara 1 700 procent i slutet av januari – för att sedan rasa snabbt.

Den enorma kursrörelsen uppåt förklaras tekniskt av att en så stor våg av småsparare som hängde på köphajpen, bland annat inspirerade av inlägg på forumet Wallsteetbets på plattformen Reddit, där Keith Gills användarnamn är ”DeepFuckingValue”. Till saken hör också att Gamestop-aktien inför köpvågen var hårt blankad av hedgefonder, det vill säga hedgefonderna hade satsat stora pengar på kursfall för Gamestop-aktien.

Gamestops aktie rusade till ofattbara höjder, och rasade sedan snabbt igen. Anledningen var en hajp på Reddit.
Gamestops aktie rusade till ofattbara höjder, och rasade sedan snabbt igen. Anledningen var en hajp på Reddit.

Extra hävstång

När kursen steg för mycket tvingades hedgefonderna till slut överge sina blankningspositioner, vilket gav en extra hävstång till kurslyftet.

Hajpen kring Gamestop – som även omfattade flera andra aktier på andra börser – spred sig bland småsparare i hela världen. Bland nätmäklare som Nordnet och Avanza talas det om tusentals svenska småsparare, av vilka många bränt sig genom att hänga på köpvågen för sent och sedan drabbas av kraftiga kursfall.

"Roaring Kitty" var en av de aktörer på sociala medier som drev på köpvågen.

Keith Gill, ”Roaring Kitty” eller ”DeepFuckingValue” under en friidrottstävling 2003.
Keith Gill, ”Roaring Kitty” eller ”DeepFuckingValue” under en friidrottstävling 2003.

Till utfrågningen har även vd:ar från det sociala nätverket Reddit, nätmäklaren Robinhood och hedgefonderna Melvin Capital och Citadel Securities kallats som vittnen.

Gamestopaffären ledde till enorma förluster för bland annat Melvin Capital. Den har också lett till hård kritik mot nätmäklaren Robinhood för tillfälliga köpstopp för Gamestop-aktien och andra berörda aktier när rallyt var som värst den 28 januari.

Utreder kursmanipulation

Vissa kritiker menar att köpstoppet infördes för att skydda hedgefonder. Men enligt Robinhoods vd Vlad  Tenev hängde restriktionerna samman med att det inte fanns tillräckligt med kapital på Robinhoods balansräkning för att hantera alla affärer som skulle slutföras.

Finansmyndigheten i delstaten Massachusetts har också kallat "Roaring Kitty" till vittnesförhör och senaten planerar också utfrågningar om Gamestopaffären.

Det har även inletts en utredning på USA:s finansinspektion SEC, enligt den tillförordnade chefen Allison Herren Lee. Hon har i en radiointervju uppgett att SEC fokuserar på hur Robinhood hanterade restriktionerna, men att det även utreds om så kallade influencers gjort sig skyldiga till kursmanipulation eller andra marknadsbrott.

Frågorna utreds även av åklagare på USA:s justitiedepartement, rapporterar tidningen The Washington Post.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu