Ronja, 24, nekades jobbintervju – på grund av sina läppar

”Är inte ditt riktiga utseende, och det vet du”

Av: 

Jonna Andersson

Bilden Ronja Jakobsson, 24, skickade med i sin jobbansökan.
Bilden Ronja Jakobsson, 24, skickade med i sin jobbansökan.

Örebro

Ronja Jakobsson, 24, sökte jobb på en städfirma.

Men någon intervju blev det aldrig. Firman anställer nämligen inte någon med ”konstuppblåsta läppar”.

– Jag är i chock, säger hon.

Efter två års mammaledighet gav sig Ronja Jakobsson, 24, ut på arbetsmarknaden igen. Hon är utbildad billackerare, men började söka jobb inom flera olika branscher.

– Jag tycker om att städa och att ta hand om människor. Så flyttstäd har varit en grej jag gillat, säger Ronja Jakobsson.

Att söka den lediga tjänsten på städfirman i Örebro, där hon bor, kändes därför ganska självklart. Ronja ombads skicka in ett cv, personligt brev och en bild på sig själv.

Så långt inga konstigheter – tills svarsmejlet från städfirman trillade ner i inkorgen.

”Av ren erfarenhet så har vi bestämt oss för att inte anställa någon med konstupplåsta läppar. Erfarenheten är ett en sådan person inte tar jobbet på allvar, ingen arbetsmoral”, skriver städfirmans ägare och fortsätter:

”Dessutom är det bara läpparna man ser, blir oseriöst då det blir svårt att ta in helhetsbilden när någon hela tiden putar med läpparna.”

– Jag är i chock. Bilden jag skickade med är en helt vanlig bild. Det är inget urringat, det är bara en helt vanlig bild. Jag ser helt normal ut, säger Ronja.

Här är mejlet från städfirman.
Efter några timmar formulerade Ronja Jakobsson ett svar.

Ingen har reagerat

Ronja säger att hon använt samma bild i sitt jobbsökande i över ett års tid och att ingen arbetsgivare tidigare varken reagerat på den eller på hennes utseende.

– Det är helt sjukt att någon kommenterar ens utseende så. Speciellt med tanke på att fillers är väldigt vanligt nu för tiden, säger hon.

Efter några timmars betänketid formulerade Ronja Jakobsson ett svar till städfirman där hon förklarade att sättet de uttryckt sig på inte var okej, samt att hon tänker göra en anmälan.

Städfirman svarade:

”Gör det! Det är inte ditt riktiga utseende och det vet du. Jag måste lyssna på mina kunder och deras önskemål, det har jag gjort i alla år och kommer fortsätta att göra.”

Rädd för att söka jobb

Efter det första mejlet från städfriman försökte Ronja ringa företaget.

Men ingen svarade.

Inte heller när Aftonbladet försöker nå företaget är det någon som svarar – varken på telefon eller mejl.

– Först var jag bara chockad över deras svar. Men nu känner jag att börjar må dåligt och är rädd för att söka fler jobb, säger Ronja.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Örebro

Diskriminering

Jobb & karriär

Skönhetsideal