Matkasse på nätet kan bli dyrt

Att handla mat online kan kosta betydligt mer än i butiken.
Att handla mat online kan kosta betydligt mer än i butiken.

Mathandeln på nätet växer rekordartat. Men att plocka ihop sina varor online kan bli betydligt dyrare än att göra det i en fysisk butik, visar en undersökning från Sveriges radio.

Det blir mer och mer populärt att göra sina matinköp på nätet. Hittills i år har livsmedelsförsäljningen online växt med 17 procent. Samtidigt som intresset för färdigplockade middagslösningar viker går allt fler över till lösplock, som ökar med 37 procent.

Plockavgifter

Men bekvämligheten att klicka hem sina varor i soffan har ett pris. Priserna på nätet är ofta högre än i butikerna, och ofta tillkommer olika avgifter. Det visar en undersökning som P4 Västmanland Sveriges radio gjort av fyra stormarknader i Västerås – Ica Maxi, Willys, Coop och Citygross – och som också säljer mat på nätet.

Varorna på en Ica Maxibutik var till exempel i snitt 10 procent dyrare på nätet än i butiken. Skälet är för att täcka butikens kostnad för ihopplock och förvaring av matkassar till kunderna, säger handlaren Daniel Kvist till P4 Västmanland.

”Många erbjudanden”

Däremot behöver inte prisskillnaden bli så hög, menar han.

– Vi har ju många erbjudanden i vår nätbutik som vi märker att kunderna använder sig mycket av. Så jag tror att slutsumman för en faktisk varukorg som kunden har köpt sällan blir så mycket högre.

Totalt kostade varorna omkring 800 kronor i de fysiska butikerna. Påslaget online låg på mellan cirka 70 och 200 kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN