Det ljusnar för Lindex

MIN EKONOMI

Uppåt för bolaget efter felsatsningen 2003

Klädkedjan Lindex säljer mindre, men lönsamheten är bättre nu när bolaget inte tvingas sälja ut svårsålda lager av dambyxor till stora rabatter.

Under perioden september–november 2004 minskade Lindex sin försäljning med 4 procent till drygt 1,3 miljarder kronor, jämfört med samma tid året innan.

– Då hade vi ett stort lager och försäljningen drevs av nedsatta priser, säger Lindex vd Göran Bille.

Sedan smällen efter inköpsmissen hösten 2003 har bolaget arbetat intensivt med att få ordning på inköp och kostnader. Och det syns på resultatet som efter finansnetto steg till 115 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal, september–november 2004. Motsvarande period året innan var vinsten 88 miljoner kronor.

Även december, som ligger utanför rapportperioden, visar samma trend: minskad försäljning, men bättre lönsamhet.

Problem i Tyskland

Lagernivåerna har minskat med 130 miljoner kronor sedan september–november 2003. Lindexledningen är nöjd med minskningen, men tycker att lagret på 834 miljoner kronor fortfarande är lite väl stort.

– Men risknivån är betydligt lägre nu, innehållet är annorlunda, säger finanschefen Peter Andersson.

Lindex har fortfarande problem med sin verksamhet i Tyskland, men resultatet är ändå på väg åt rätt håll och målet om ett positivt kassaflöde, exklusive kostnader för strukturförändringar, uppnåddes under kvartalet.

Stängningen av tyska butiker fortsätter som planerat, liksom arbetet med att hitta nya butikslägen att öppna på i Tyskland. Målsättningen är att få bättre hyresvillkor än vad bolaget hittills haft.

Oklart för Twilfit

Klädkedjan Twilfits framtid inom Lindex är oklar just nu. Twilfit gjorde en förlust under rapportperioden och verksamheten gås nu noggrant igenom.

– Vi tittar över alla möjligheter, inklusive försäljning, säger Göran Bille, som tror att utvärderingen av Twilfit kommer att vara klar under pågående kvartal.

Lindexaktien steg ordentligt efter det att delårsrapporten presenterats. Vid lunchtid hade aktiekursen stigit med drygt 5 procent.

Koll på kursen

Maria Davidsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM