Expertens råd: Så fixar du studentpresenten

Uppdaterad 2020-05-28 | Publicerad 2018-04-27

Expertens råd - så fixar du bästa studentpresenten.

Nu är det dags för studenten igen och med det kommer studentpresenter.
Men vad ska man egentligen köpa och hur mycket bör man spendera? Vi frågade vett och etikett experten Mats Danielsson.
– En grundregel är att man inte får köpa en för dyr present och råka bräcka föräldrarna, säger Mats Danielsson.

Nu i studenttider är det dags att börja kolla efter studentpresenter. Vad man ska köpa beror helt på vilken relation man har till personen som tar studenten. – Är det en familjemedlem eller nära vän till familjen kanske man ska satsa lite extra men det handlar inte alltid om att det ska kosta mer. Det viktigaste är att gåvan är meningsfull och genomtänkt, säger Mats Danielsson, vett och etikett expert.

Studenten ses ofta som ett språng ut i vuxenvärlden och det är därför vanligt att man köper presenter som är bra att ha för studenten när den flyttar hemifrån. Porslin, glas, grytor och stekpannor är därför vanligt förekommande inslag på ett presentbord. Även smycken är vanliga gåvor. Men Mats Danielsson ger rådet att alltid prata med föräldrarna innan man bestämmer sig för en gåva.

– Om studenten ska flytta hemifrån är det kanske bra att få en massa saker till hemmet men annars kan det vara bra att satsa på något annat. Många studenter väljer till exempel att åka ut och resa och då kan det vara bättre att satsa på det. Mitt bästa råd är faktiskt att ge pengar.

Men hur mycket ska man ge då?

– Ja, det är ju upp till var och en hur mycket de kan spendera. Men om det till exempel handlar om en nära släkting eller nära vän till familjen tänker jag att runt 500 kronor är rimligt men det beror helt på hur mycket pengar man har, säger han och fortsätter

– Det viktigaste är inte hur mycket eller lite man ger. Däremot ska man inte ge för dyrt så att man råkar bräcka föräldrarna. Jag har hört en del som gjort det och det blir lätt lite jobbig stämning.

Men om man inte vill ge pengar då?

– Då tycker jag man satsar på något som är relaterat. Ska studenten till exempel ut och resa kanske det finns något som hen behöver inför resan eller om den ska flytta hemifrån så finns det många bra saker. Men prata med föräldrarna kanske har studenten en önskelista.

Andra råd på studentmottagningen

Finns det något annat, utöver presenten, som gäster till en studentmottagning behöver tänka på?

– Nej, det handlar oftast bara om att dyka upp och lyckönska studenten och ha en trevlig stund.

Behöver man hålla tal?

– Nej, är det en mottagningen med öppet hus hålls sällan så många tal. Är man nära kan man absolut utbringa en skål men det finns ingen press att hålla långa tal.

Finns det några andra regler man behöver förhålla sig till? Finns det till exempel en viss tid man bör stanna på en studentmottagning?

– Nej, egentligen inte men det finns någon form av grundregel att man alltid stannar minst 45 minuter när det är öppet hus. Men det är nog ingen som håller koll på tiden. Finns det en sluttid bör man däremot vara noga med att lämna mottagningen innan dess. Ofta har man en sluttid för att man har något annat planerat efteråt och då är det mycket otrevligt att stanna kvar längre än utsatt tid, säger Mats Danielsson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln