Så maxar ni er ekonomi tillsammans

avMikael Stengård

Ekonomitipsen som får er relation att hålla

Foto: COLOURBOX

Allt fler par väljer att gå skilda vägar på grund av bråk om familjens pengar.

Men det finns sätt att lappa igen förhållandet även om åsikterna om ekonomin går isär.

– Om fler pratade igenom ekonomin redan från början skulle många relationer både kunna räddas och bli bättre, säger privatekonomen Maria Landeborn.

Maria Landeborn, familjeekonom på SBAB.

Att bråka om pengar i äktenskapet är vanligt. Så vanligt att flera par tar ut skilsmässa varje år på grund av bråk om ekonomin. Men familjens ekonomiska bekymmer kan faktiskt göra att ni kommer närmare varandra och får en bättre relation.

Receptet för att lyckas komma överens om pengarna stavas öppenhet, enligt Maria Landeborn, privat- och familjeekonom på SBAB.

– Om man hittar en gemensam plattform och är ärlig med sina ekonomiska styrkor och svagheter kan man komma långt. Men det gäller att acceptera att vi är olika, att vi har olika inkomster och olika förutsättningar att bidra, säger hon.

Försök förstå varandra

Är ekonomin ett problem i relationen ska man börja med att sätta sig ned tillsammans och tala ut, tipsar Maria Landeborn.

– Titta igenom inkomsterna och utgifterna så att ni får en bild av hur mycket pengar ni har kvar var för sig när allt är betalt, då blir det lättare att förstå varandras ekonomi. Ofta bottnar pengabråken i att man inte har någon koll på vad den andra har för inkomster och utgifter.

Men hon understryker att man inte ska sätta sig ner och se över ekonomin precis när man är inne i en hetsig diskussion.

– Då kommer ni ingenstans. Sätt er i stället ner när ni har det lugnt omkring er.

"Vågar inte klaga"

Det finns ett par tecken på att ekonomin har blivit ett problem i förhållandet. Det ena är självklart att ni ofta bråkar och faller in i hetsiga diskussioner om pengar. Den andra signalen är att någon känner sig underlägsen eller mår dåligt över saker som har med pengar att göra.

– Det är många som inte vågar klaga på ekonomin, eller som känner sig tråkig om man tar upp saker som har med pengar att göra. Ofta är det den med lägre inkomster som känner så. Men det är viktigt att man vågar prata om det, annars kan problemen spilla över på andra delar av relationen, säger Maria Landeborn.

Hur mycket delad ekonomi ska man ha för att få ett lyckat förhållande?

– Jag tycker egentligen att det är upp till var och en, men det brukar vara bra att hålla isär sina ekonomier. Man kan ha ett gemensamt sparkonto till semestern eller för husköp. Det kan vara bra att titta på inkomsterna och utgifterna så att den som tjänar lite mer betalar lite mer.

ARTIKELN HANDLAR OM