Spaniens bostadskrasch förvärras

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

För den som vill köpa en semesterbostad kan det vara bra att vänta

I Spanien ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset på drygt 13 500 kronor och priserna fortsätter falla.
I Spanien ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset på drygt 13 500 kronor och priserna fortsätter falla.

Bostadspriserna i Spanien fortsätter att rasa.

Men vill man göra ett semesterfynd kan det vara klokt att vänta på att slå till.

– Priserna kommer fortsätta falla med 10 till 20 procent, spår Frank Øland Hansen, seniorekonomi på Danske Bank.

Bostadspriserna i Sverige fortsätter uppåt och ligger nu på rekordnivåer. Men i södra Europa är läget ett helt annat. I Spanien har bostadspriserna fallit med 7,7 procent det senaste året. Därmed har har utgångspriserna sedan 2007 fallit med drygt 30 procent. Det gör den spanska bostadsmarknaden till en av de mest ansträngda i hela Europa.

I dag kostar en lägenhet i huvudstaden Madrid i genomsnitt 18 500 kronor per kvadratmeter, visar nya siffror från Danske Bank. I Stockholms innerstad ligger snittpriset per kvadratmeter på 62 000 kronor, och i Storstockholm 38 600 kronor.

Fortsätter falla

För Spanien i helhet ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset just nu på drygt 13 500 kronor, och priserna fortsätter ner.

För soltörstande svenska kan de låga bostadspriserna verka lockande. Men frågan är om man inte ska vänta lite till, innan man slår till på en semesterbostad i Spanien.

– När bopriserna faller så våldsamt, händer det ofta att det vänder tillbaka. Men Spanien har en arbetslöshet på 27 procent, stora underskott i de offentliga finanserna och en ekonomi i recession. Det är ett gift för bostadsmarknaden, säger Frank Øland Hansen, på Danske Bank till epn.dk.

Han spår att priserna kommer att falla ytterligare 10 till 20 procent innan de vänder.

– Vill man göra en bra affär måste man slå till precis innan bostadsmarknaden vänder uppåt. Och man bör komma ihåg att det är stor skillnad på utgångspriser och verkliga priser i Spanien. För att göra en bra affär krävs god lokalkunskap och en förnuftig förhandlingsstrategi.

Exakt när priserna vänder uppåt igen är svårt att avgöra. Men inom två år tror Frank Øland Hansen att priserna har stabiliserats.

Eurokrisen spräckte bubblan

Orsakerna till den spanska bostadskraschen är flera. Mycket kan dock skyllas på en överproduktion av bostäder, en alltför generös kreditgivning av bankerna och allt för många köp på spekulation.

Den spanska fastighetsboomen tog rejäl fart 2001. Många plockade då fram svarta pengar och investerade dem i bostadsmarknaden, för att tvätta dem vita innan övergången till euro. Samtidigt ökade de spanska bankerna sin utlåning, fastighetsbranschen byggde som aldrig förr och många investerare köpte hus och lägenheter i förhoppning om att hyra ut dem eller sälja dem dyrt.

Men sen kom eurokrisen i vägen och bubblan sprack.

ANNONS

Ett toppenerbjudande på rörligt elpris utan bindningstid, avgifter och påslag i 9 månader.

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi